Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Για πάντα νέοι;Στη Γερμανία ένας στους δύο άνδρες ζει τουλάχιστον 80 χρόνια, ενώ μία στις δύο γυναίκες ζει τουλάχιστον 85. Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο μέλλον η επιμήκυνση της ζωής θα είναι θεαματικότερη.

Στο ερευνητικό εργαστήριο για τη Γενετική της Γήρανσης του Ινστιτούτου Max-Plank στην Κολωνία, βιολόγοι και γενετιστές ερευνούν εδώ και δεκαετίες τη συμπεριφορά, τη ζωή και τη γήρανση στα μετάζωα και συγκεκριμένα στις Νημαθέλμινθες ή τις νηματοειδείς έλμινθες.

Πρόκειται για σκωληκόμορφους μικροοργανισμούς, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σύνολο της καθημερινής τροφής για ανθρώπους και ζώα και αποτελούν εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια τα εργαλεία της βιοτεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής και της γενετικής τροποποίησης.
Από τη δεκαετία του ’80 οι Γερμανοί ερευνητές στο Ινστιτούτο Max-Plank της Κολωνίας κατόρθωσαν να επιφέρουν γενετική τροποποίηση σε νηματοειδείς έλμινθες με αποτέλεσμα να επιμηκύνουν την γήρανσή τους κατά 10 φορές!!

Ο Ραλφ Πέτρι, επικεφαλής της ερευνητής ομάδας, υπογραμμίζει ότι οι έρευνες στοχεύουν στο «ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιος μηχανισμός, κάποια γενετική ή άλλη παρέμβαση που θα βελτιώνει την συνολική κατάσταση της υγείας κατά τη γήρανση.»...Στη φύση τα ζώα δεν έχουν συμπτώματα γήρανσης γιατί δεν γερνούν τόσο, όσο οι άνθρωποι. Και αυτό συμβαίνει επειδή στους ανθρώπους έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης, το σύνολο των μηχανισμών υγιεινής και ασφαλώς η ιατρική πρόληψη και θεραπεία.

Ο κ. Πέτρι υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία 150 χρόνια κάθε δέκα χρόνια αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής κατά δυόμισι χρόνια. Και προς το παρόν δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να μας επιτρέπει να δηλώσουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα τερματιστεί κάποτε.»

Που σημαίνει ότι η γήρανση επιμηκύνεται συνεχώς. Αυτός είναι και ο λόγος που στις βιομηχανικές χώρες επενδύονται τεράστια κονδύλια για τη γενετική της γήρανσης.

Ο Γερμανός γενετιστής υποστηρίζει επίσης ότι αυτή η τάση είναι σαφής για ολόκληρο τον πλανήτη μας: «Η Κίνα θα έχει κάποτε και αυτή το πρόβλημα της γήρανσης, ασφαλώς κατ’ αναλογία, διότι έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Γερμανία, αλλά θα 'περισσεύουν' και εκεί οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Το ίδιο θα συμβεί στις Ινδίες, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Αφρική - σε όλες τις χώρες που τώρα πλήττονται από την υπεργεννητικότητα.»

Με λίγα λόγια θα είναι δυνατή στο μέλλον η συνεχής επιμήκυνση της γήρανσης, όπως στις νηματοειδείς έλμινθες; Ασφαλώς, απαντά ο Γερμανός ερευνητής, αλλά συμπληρώνει πως τότε θα υπάρχουν άλλες δυσκολίες… «Μπορείτε να διανοηθείτε ότι θα είσθε 350 χρόνια παντρεμένοι με τον ίδιο άνθρωπο;»
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6203333,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails