Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Πληθυσμός υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονική συμπεριφορά, οι νεοσύλλεκτοι.


Σοβαρή κατάθλιψη παρουσιάζουν οι νεοσύλλεκτοι, με ποσοστό που αγγίζει τον γενικό αντρικό πληθυσμό. Σύμφωνα με έρευνα στις Ενοπλες Δυνάμεις, το 3,87% των ερωτηθέντων παρουσίαζαν συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης, το 14,02% δεν ένιωθαν ότι είχαν «καλή ζωή», το 16,05% παρουσίαζαν τουλάχιστον μέτρια συναισθηματική διαταραχή.

Υψηλά ποσοστά μέτριας έως σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής σε νεοσύλλεκτους ηλικίας 18-28 ετών, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τη Β΄ Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων σε 542 νεοσύλλεκτους....Από έρευνα διαπιστώνεται ότι οι νεοσύλλεκτοι, στη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης είναι άτομα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονική συμπεριφορά, ενώ η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα συχνή σε νεοσύλλεκτους που είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Τα αποτελέσματα των ερευνών πρόκειται να ανακοινωθούν στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι οι νεοσύλλεκτοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό προειδοποιητικά σημεία, τα οποία φαίνεται ότι διαφεύγουν της προσοχής και της αναγνώρισης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Η ταυτοποίηση προειδοποιητικών σημείων που υποδηλώνουν την κλιμάκωση της απελπισίας και της αυτοκτονικής πρόθεσης σε συνδυασμό με χρήση τοξικών ουσιών, αποτελούν αξιόπιστους δείκτες κινδύνου και χρήσιμα στοιχεία για την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της έρευνας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails