Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.


Η βία κατά των Γυναικών είναι ένα φαινόμενο που οι διαστάσεις του παγκόσμια είναι σχεδόν ανεξέλεγκτες. Με κύριο χαρακτηριστικό την παραβίαση και την κακοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βία καταστρέφει ζωές, διαλύει οικογένειες και διαβρώνει κοινωνίες.

Στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Μόνον τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε 35 περιπτώσεις δολοφονιών, που αποδεικνύουν περίτρανα την κατάχρηση εξουσίας του άνδρα προς τη γυναίκα.

Δυστυχώς η «αθέατη βία» είναι συστατικό στοιχείο και της Κρητικής οικογένειας, η οποία επικεντρώνεται στην σωματική και την ψυχολογική.

Μέσα από τις δικές μας καταγραφές (Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού) η ενδοοικογενειακή βία, έχει μεν κοινά χαρακτηριστικά, όπως τη ζήλεια, τη χρήση ουσιών, την ανέχεια ή ακόμη και την τελευταία οικονομική κρίση, όμως η αλήθεια κρύβεται πίσω από την συγκάλυψη, την ατιμωρησία, την πατριαρχική νοοτροπία και την αποσιώπηση των ηθικών εγκλημάτων που καθημερινά συντελούνται.... Με βασικές παραμέτρους, την ανεπαρκή γνώση των γυναικών για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, αλλά και την ελλειμματική παιδεία των κοινωνιών, η σημερινή ημέρα αν μην τι άλλο θα πρέπει να θυμίζει ότι η βία είναι μια εγκληματική πράξη η οποία μπορεί να συμβεί και μέσα στην «καλύτερη» οικογένεια.

Κι επειδή το φαινόμενο δεν γνωρίζει γεωγραφικά ούτε πολιτισμικά όρια και οι πολλαπλές μορφές του απλώνονται σ' όλα τα κοινωνικά επίπεδα χρειάζεται να υπάρξουν δεσμεύσεις της πολιτείας για προγράμματα στήριξης και ενεργούς δράσης για την προστασία των θυμάτων βίας. Χρειάζεται ακόμη η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση τέτοιων άνομων πράξεων και εξοργιστικών συμπεριφορών.

"Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων
Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου"
Λοχ. Μαρινέλη 12, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο
tel/fax: 2810242121
http://www.kakopoiisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails