Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Νέο νομοσχέδιο λογοκρισίας απειλεί το Διαδίκτυο....


Εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δικαστική Επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας, η οποία συγκλήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο παρέχει το δικαίωμα στον Γενικό Εισαγγελέα να κλείσει με δικαστική απόφαση ιστοσελίδες, στις οποίες θεωρείται ότι η κεντρική τους δραστηριότητα παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Δράση για την Καταπολέμηση των Παραβάσεων και της Πλαστογραφίας στο Διαδίκτυο (COICA) αποτελεί ένα από τα πλέον δρακόντεια νομοσχέδια για την καταπολέμηση της πειρατείας στο Διαδίκτυο, ενώ περιλαμβάνει αυτό που κάποιοι θα ονόμαζαν ως την «σκληροπυρηνική λύση», η οποία θα επιτρέψει ουσιαστικά στον Γενικό Εισαγγελέα να «κλείσει» τις ύποπτες ιστοσελίδες.

Η COICA είναι η τελευταία προσπάθεια του Χόλιγουντ να βοηθήσει τη μουσική βιομηχανία και τις μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης να σταματήσουν τη διακίνηση των διαδικτυακών αρχείων, που τους κόστισε, όπως ισχυρίζονται, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία....Πολλοί είναι αυτοί που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο, αμφισβητώντας τους σκοπούς του. Οι επικριτές του νόμου δεν θεωρούν ότι πρέπει να επιτραπεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κλείνει ιστοσελίδες βασιζόμενη μόνο σε αυθαίρετα στοιχεία και χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής. Η COICA πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας, πριν γίνει νόμος. Η ψηφοφορία είναι απίθανο να γίνει πριν από το νέο έτος.

Ανάμεσα στις ιστοσελίδες που κινδυνεύουν να κλείσουν στην περίπτωση που εφαρμοστεί το νομοσχέδιο ως ένοχες για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας είναι οι: Dropbox, RapidShare, SoundCloud, Hype Machin, σύμφωνα με την Electronic Frontier Foundation, μία ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων, η οποία εναντιώνεται στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Η ομάδα σχολιάζει ότι κινδυνεύουν να μπουν «στην μαύρη λίστα» ακόμα και ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν συνδέσμους με παράνομο περιεχόμενο, ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν και την περίπτωση των ιστοσελίδων «p2pnet» και «pirate-party.us», οι οποίες βασίζονται στο peer-to-peer networking, δηλαδή το σύστημα ανταλλαγής αρχείων.

Ο μηχανισμός που θα επιτρέπει στο Γενικό Εισαγγελέα να αποσυνδέει τις ύποπτες ιστοσελίδες είναι το DNS (internet’s Domain Name System), το οποίο μεταφράζει τις ιστοσελίδες σε διευθύνσεις IP.

Ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, τεχνολόγοι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ομάδες συμφερόντων τάσσονται κατά του νομοσχεδίου. Σαράντα εννέα εξέχοντες καθηγητές νομικής το αποκαλούν «επικίνδυνο», ενώ η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως». Ακόμη, δεκάδες εξέχοντες μηχανικοί του Διαδικτύου στην Αμερική- πολλοί από τους οποίους συνέβαλλαν στη δημιουργία του Διαδικτύου- υποστηρίζουν ότι « το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον τεράστιου φόβου και αβεβαιότητας για την τεχνολογική καινοτομία».

«Ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυθαίρετα την αποσύνδεση από το Διαδίκτυο με σκοπό την προώθηση των δικών τους συμφερόντων», δηλώνει ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, Tim Berners-Lee. « Στο πνεύμα επανόδου της Magna Carta (Magna Carta Libertatum: «Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών»), απαιτούμε μια αρχή, όπου κανένα πρόσωπο ή οργανισμός δε θα έχει το δικαίωμα να συνδεθεί αυθαίρετα με άλλους, χωρίς την απαραίτητη νομική διαδικασία, λόγω του τεκμηρίου αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Επιπλέον σημαντικοί bloggers, συμπεριλαμβανομένου εκπροσώπων από τη RedState.com, τη HotAir.com, το The Next Right και το Publius Forum, κάνουν έκκληση για να σταματήσει αυτή «η σοβαρή απειλή για το Διαδίκτυο».

«Το νομοσχέδιο είναι μια αντισυνταγματική σύντμηση της ελευθερίας του λόγου, ο οποίος προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία» υποστηρίζουν οι 49 καθηγητές της νομικής. «Το νομοσχέδιο επιτρέπει την έκδοση απόφασης καταστολής λειτουργιών, χωρίς να δίνει καμία ουσιαστική ευκαιρία σε οποιαδήποτε κόμμα να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς του Γενικού Εισαγγελέα για παράνομο περιεχόμενο».

Διαμαρτυρόμενοι για τον ελλιπή σχεδιασμό και την κακή γραφή του νομοσχεδίου, οι καθηγητές νομικής γράφουν ότι «Το Νομοσχέδιο, αν τελικά ψηφιστεί σε νόμο, δεν θα επιβιώσει από το δικαστικό έλεγχο και ως εκ τούτου δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ως επίλυση του προβλήματος (ηλεκτρονική πειρατεία και παραβίαση του εμπορικού σήματος), για το οποίο είχε σχεδιαστεί εξ αρχής. Η σπουδαιότητά του, λοιπόν, είναι εντελώς συμβολική και ο συμβολισμός, τον οποίο παρουσιάζει είναι άσχημος και ύπουλος».

Μάλιστα, οι καθηγητές της νομικής παρατήρησαν πολύ εύστοχα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα υπονόμευε την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτή διατυπώθηκε σθεναρά από την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία καλεί για την παγκόσμια ελευθερία στο Διαδίκτυο και τάσσεται εναντίον της λογοκρισίας ιστοσελίδων, δηλώνοντας στην ομιλία της στις αρχές του έτους ότι « η λογοκρισία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από οποιαδήποτε εταιρεία οπουδήποτε».

Από την άλλη πλευρά, τέλος, η Αμερικάνικη Ένωση Δισκογραφικής Βιομηχανίας, η οποία εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δισκογραφικών εταιρειών, επιδοκίμασε, τον γερουσιαστή Πάτρικ Λέχι, τρίτο κατά σειρά στην ιεραρχία των Δημοκρατικών Γερουσιαστών -ο οποίος καταψήφισε το δημοσίευμα- για το έργο του «να εξασφαλίσει ότι το Διαδίκτυο είναι είναι ένα πολιτισμένο μέσο αντί για ένα άνομο μέσο, στο οποίο οι ξένες ιστοσελίδες, οι οποίες θέτουν τις αμερικάνικες ιστοσελίδες σε κίνδυνο, μπορούν ελεύθερα να αναπτυχθούν». Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Leahy έχει λάβει 885.216 δολάρια από την τηλεόραση, τις ταινίες και τη μουσική βιομηχανία, σύμφωνα με το Κέντρο Υπεύθυνης Πολιτικής
http://tvxs.gr/node/71548

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails