Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Ρεκόρ φτώχειας στην Ελλάδα.


Κάτω από τα όρια της φτώχειας ζει ένας στους πέντε Ελληνες, με εισόδημα μικρότερο των έξι χιλιάδων Ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Παράλληλα ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας έως 17 ετών, αγγίζει το 23%, για τους ηλικιωμένους το 22% και για άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο το 42%.

Παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, ως προς το ποσοστό των πολιτών που είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια.

Η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, από το βήμα ημερίδας για την καταπολέμηση της φτώχειας, υπογράμμισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε μια κοινωνία χωρισμένη στα δύο, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε η Δημοκρατία, ούτε η οικονομία.

Κάτω από τα επίπεδα του 1984, θα περιοριστεί ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων, υπό τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ....Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών θέσεων σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας, που – όπως εκτιμάται – θα οδηγήσουν σε μείωση αποδοχών κατά 25%. Οι επιστημονικοί συνεργάτες των Συνδικάτων σε ημερίδα με θέμα τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τον ευρωπαικό μέσο όρο, καθώς φτάνει στο 14%. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Εργατών, η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών, το πάγωμα αποδοχών και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, δημιουργούν συνθήκες ζούγκλας στην αγορά εργασίας.

Αύριο στις 2 το μεσημέρι, το Προεδρείο της ΓΣΕΕ, θα γίνει δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις διεκδικήσεις των Συνδικάτων.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί γενικό συμβούλιο με τη συμμετοχή περίπου 180 εκπροσώπων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών από ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να προσδιοριστεί πρόγραμμα κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από τη γενική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.
2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails