Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Κάβο Σίδερο! δεν πωλείται!!

Με το σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο» πλήθος Ελλήνων και ξένων υποστηρίζουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον της δημιουργίας τεραστίων τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ στο ανατολικότερο ακρωτήριο της Κρήτης, το Κάβο Σίδερο. Είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οικολόγοι, αρχαιολόγοι, σύμβουλοι σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματίες, Κρητικοί και Έλληνες της διασποράς, ξένοι που κατοικούν μόνιμα στην Κρήτη και στην Ελλάδα, αλλά και απλοί πολίτες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την υπόλοιπη Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότιο Αμερική, την Αυστραλία και αλλού.

Στόχος της εκστρατείας είναι τα Φαραωνικά σχέδια που προωθεί η Αγγλική εταιρεία Minoan-Loyalward και προβλέπουν έξη τουριστικά χωριά συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ, 730 πισίνες, συνεδριακό κέντρο, εργοστάσιο αφαλάτωσης, δύο μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις σε έκταση 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο, που της έχει παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού. Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ως προστατευόμενη περιοχή του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000. Περιλαμβάνει το μοναδικό στην Ευρώπη φοινικόδασος του Βάι, το Μινωικό οικισμό Ίτανο ενώ παραμένει άγνωστος ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται «θαμμένος» στην περιοχή. Την πρωτοβουλία της έκκλησης για τη συλλογή υπογραφών, που κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύουhttp://www.thepetitionsite.com/1/Save-the-Cretan-landscape,ανέλαβαν δύο γνωστοί φίλοι της Κρήτης, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος περιβάλλοντος Jennifer Moody, ερευνήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τέξας, και ο ¶γγλος ιστορικός οικολόγος Oliver Rackman, τιμώμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Οι δύο τους είναι συγγραφείς του βιβλίου «Η Δημιουργία του Κρητικού Τοπίου» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Η έκκληση προορίζεται να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Υπουργούς, πολιτικά κόμματα, βουλευτές, ξένες πρεσβείες καθώς και σε πολιτικές και άλλες προσωπικότητες στο εξωτερικό!

7 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Busy bee Χρόνια Πολλά, καλά όλα αυτά αλλά και με την άναρχη δόμηση των μικρών καταλυμάτων τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα, ακόμη χειρότερη καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το θέμα.

busy bee είπε...

΄Όσον αφορά το κομμάτι της άναρχης δόμησης συμφωνώ μαζί σου και μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει και στην πολιτεία!
Τώρα πέρα από το ξεπούλημα του τόπου σε ξένα πολυεθνικά συμφέροντα, που είμαι αντίθετος, θεωρώ ότι η συμπεριφορά προς το κομμάτι του περιβάλλοντος δεν θα είναι η πρέπουσα!
Αν θέλεις, δες το θέμα από κοντά, και τα ξαναλέμε!
Χρόνια πολλά και σε σένα!
Κάνε κλικ εδώ:http://www.thepetitionsite.com/1/Save-the-Cretan-landscape
και εδώ:http://natura.minenv.gr/natura/server/user/biotopos_info.asp?siteCode=GR4320009
http://natura.minenv.gr/natura/server/user/biotopos_info.asp?siteCode=GR4320006.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Για άλλη μια φορά φοβάμαι πως εθελοτυφλούμε . Δεν γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση εκεί κάτω, αλλά το γκόλφ είναι σε άνθηση παγκοσμίως και η Κρήτη θα μπορούσε να γίνει ένας παράδεισος για τους πλούσιους γκόλφερς όλου του κόσμου εισρέοντας τεράστιο συνάλλαγμα.

busy bee είπε...

Κύριοι, δεν ξέρω αν δεν γίνομαι κατανοητός λόγω έκφρασης γραφής, αλλά κανένας, ούτε εγώ, είναι ενάντια σε οποιοδήποτε golf, είδη υπάρχει ένα στην Κρήτη και το στηρίζουμε, μακάρι να γίνουν πολλά σε όλη την Ελλάδα!
Εδώ μιλάμε για κάτι το τελείως διαφορετικό, παρακαλώ ενημερωθείτε σχετικά!
Μιλάμε για ένα απερχόμενο βιασμό ενός παρθένου παραδείσου από τους εναπομείναντες στην Κρήτη!
Δεν νομίζω, ταπεινή μου γνώμη, ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη,[για μένα δεν είναι ανάπτυξη] είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος με την ευρεία έννοια!

Greek Rider είπε...

θα το δω και θα επανέλθω..

Greek Rider είπε...

Το είδα και στην Ελευθεροτυπία το θέμα, υομίζω οτι έχεις δίκιο. Το θέμα δεν είναι όπως φαίνεται

Nikos Lioliopoulos είπε...

Τώρα το καταλαβαίνω και εγώ ΟΚ. Επειδή θεωρώ τελείως λανθασμένη την άρνηση των γηπέδων γκόλφ που είναι ότι ομορφότερο για μια περιοχή, νόμιζα οτι πρόκειται για την ίδια ανωμαλία. Πάντως η ελευθεροτυπία στα πλαίσια του δήθεν -αριστερισμού που την χαρακτηρίζει έχει κάνει σημαία της τον αγώνα ενάντια στα γήπεδα του Γκόλφ. Αλλά για τους τόνους τσιμέντου που ακατάσχετα εναποθέτουν εργολάβοι -εκδότες ,ούτε λόγος βέβαια!
Συγνώμη πάντως...

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails