Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Γιαούρτι ή επιδόρπιο; - Αλήθειες και μη αλήθειες!!

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο κατά την γνώμη μου, που προσεγγίζει το θέμα και για να γνωρίζουμε την πραγματικότητα σχετικά!
Εγώ κρατάω τα εξής στοιχεία και εσείς βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:
1. Τι παθαίνουν οι παραγωγοί στην εποχή των καρτέλ.
2. Τι πραγματικά γνωρίζουμε για το τι τρώμε και το τι πραγματικά αγοράζουμε.
3. Ποιες είναι οι πραγματικές ειδήσεις, αυτές??? η μήπως η συναυλία της Μαντόνα?? Όπου μας πασάρουν όλη μέρα τα ΜΜΕ!!
"Ενα νέο «σαιξπηρικό» δίλημμα ενώ οι αγελαδοτρόφοι καταστρέφονται Το ΥπΑΑΤ «θα το προσπαθήσει», το ΥπΑΝ «παγώνει το θέμα», η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος«ερμηνεύει» την τεχνολογία ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναγράφει σαφώς. Επιπλέον, φταίνε και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που «παρανομούν». Το άθροισμα των παραπάνω μη ενεργειών, είναι ότι οι αγελαδοτρόφοι κινδυνεύουν να πετάξουν στον αέρα εκατομμύρια επενδύσεων, αφού θ’ αρχίσουν να κλείνουν τις μονάδες τους, τη στιγμή που η τιμή του γάλακτος πέφτει συνεχώς, ενώ τα έξοδά τους πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο Οι αγελαδοτρόφοι συναντήθηκαν εκτάκτως με τον υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό και του έθεσαν (πάλι) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως την αναγραφή της σύνθεσης και της προέλευσης του γάλακτος από το οποίο παρασκευάζονται τα γιαούρτια στην Ελλάδα, καθώς και το θέμα της μη αναγραφής χώρας προέλευσης κρέατος στις (περίφημες) αποδείξεις των κρεοπωλείων. Οι αγελαδοτρόφοι (ξανα)είπαν ότι εισάγονται μεγάλες ποσότητες από διάφορες «μορφές» γάλακτος ως πρώτη ύλη και μετατρέπονται σε γιαούρτι.
Όμως η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος, έχει δώσει την «ερμηνεία» της ότι λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης (!!!), γιαούρτι μπορεί να λέγεται το προϊόν που κατά 50% περιέχει νωπό γάλα και το άλλο 50% άλλες μορφές γάλακτος (ζελατίνη, σκόνη, συμπύκνωμα κλπ).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνει τη δική της ερμηνεία ότι τα προϊόντα που δεν είναι φτιαγμένα από νωπό γάλα, δεν είναι γιαούρτια αλλά επιδόρπια (!!!!!) και πρέπει να πουλιούνται σε διαφορετικά ράφια των σουπερμάρκετς.
Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν…παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Λογικά λοιπόν η σύνθεση του προϊόντος θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία. Όμως η «άλλη» λογική είναι πιο ισχυρή κι έτσι το γιαούρτι ή το «γιαούρτι» στην Ελλάδα πωλείται ως… ένα προϊόν, χωρίς φυσικά να ανα- γράφεται από τι είναι φτιαγμένο ενώ π.χ. στα ροδάκινα κονσέρβα είναι υποχρεωτικό.
Βέβαια το αίτημα για την αναγραφή της σύνθεσης και της προέλευσης του γάλακτος στο γιαούρτι, πρέπει να γίνει με αναθεώρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών κι έχει απασχολήσει (;) την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος. Το θέμα όμως έχει παγώσει και περιμένουν όλοι το…ξεπάγωμα. Και φυσικά οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν να επανεξεταστεί το αίτημά τους σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πληροφοριακά λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τη δυνατότητα στο κράτος μέλος να περιλαμβάνει κατά την κρίση της πρόσθετες πληροφορίες στις συσκευασίες των προϊόντων, για ενημέρωση των καταναλωτών. Το άλλο αίτημα των αγελαδοτρόφων για το τι θα γίνει
με τις αποδείξεις των κρεοπωλείων, ο κ. Α. Κοντός τους είπε ότι εκείνος έκανε τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν την… εφαρμόζουν!!!
Μετά από αυτό, οι αγελαδοτρόφοι έγιναν…. ταύροι. Μπορούμε να πούμε «ζήτω οι νόμοι»; Λέτε να παρεξηγηθούν οι… νόμοι;"
Μαίρη Λυμπεροπούλου
Πηγή:Agrotypos.gr

1 σχόλιο:

sol είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΜΠΑΧΑΛΟ??ΚΑΚΟΜΗΡΕ ΠΑΡΑΓΩΓΕ ΤΙ ΣΟΥ ΕΜΕΛΕ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΕΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΛΠ??ΜΑ ΟΙ ΜΕΖΑΖΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΠΟΝΣΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ!!!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails