Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Συνέδριο στη Χερσόνησο!!

Οι σημαντικές προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, φορέων και πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση ενός επικείμενου κινδύνου από τσουνάμι σε Ελλάδα ή Κρήτη, απασχόλησαν κατά κανόνα, την πρώτη συνεδρίαση του 31ου Πανευρωπαϊκού Συνέδριου Σεισμολογίας, που πραγματοποιείται στο Creta Maris, εδώ στην Χερσόνησο!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο των εργασιών, συγκέντρωσε η παρουσίαση του Μεσογειακού Ηλεκτρονικού Συστήματος Θαλάσσιων Διαδρομών, ΑΕΜ – MED, το οποίο παρέχει ένα σύστημα τηλεμετάδοσης πληροφοριών σε περίπτωση τσουνάμι ή άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Πρέπει να τονιστεί πως το σύστημα λειτουργεί με επίγεια μέσα, τα οποία ονομάζονται “φάροι” και λαμβάνουν κατά κανόνα πληροφορίες από παραπλέοντα πλοία σε ακτίνα 40 – 100 μιλίων, τις οποίες μπορούν να αξιοποιούν με διάφορες μεθόδους για την πρόβλεψη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Σημειώνεται, ότι ένας από αυτούς τους φάρους, έχει τοποθετηθεί στη Χερσόνησο η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, μέσω του Κεντρικού Λιμενικού της Ταμείου!
Μία αδυναμία ωστόσο φαίνεται να αντιμετωπίζει το Ηλεκτρονικό Σύστημα Θαλάσσιων Ερευνών, καθώς αυτό προς το παρόν, παρέχει μονάχα πληροφορίες για τη δημιουργία τσουνάμι ή άλλων φαινομένων, χωρίς να προσδιορίζει σε ποιο βαθμό κι έπειτα από ποιο διάστημα, αυτά μπορεί να χτυπήσουν μία περιοχή.
“Το πρόβλημα στο σύστημα μας που υλοποιείται σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου, είναι πως θα μεταδοθεί αυτό το υπολογιστικό σήμα για την δημιουργία τσουνάμι, από τα άλλα συστήματα, ώστε να γίνουν οι περαιτέρω διαδικασίες αναφορικά με το ποιο είναι το μέγεθος του, πώς θα μας χτυπήσει, αν μας χτυπήσει και ποιες ενδεχόμενες καταστροφές θα κάνει” αναφέρει ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Γιάννης Γαρύφαλλος, επεξηγώντας, πως ελπίζει σε μια ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων, η οποία θα επιλύει το ζήτημα και θα δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης και προειδοποίησης.
Όπως τονίζει από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος, ήδη υπάρχει ενεργοποίηση από πλευράς των φορέων καθώς στη φάση δημιουργίας βρίσκεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για την προειδοποίηση των τσουνάμι, υπό την “ομπρέλα” της Unesco, το οποίο θα δίνει πληροφορίες και τέτοιου είδους, όταν θα ολοκληρωθεί.
“Στο σύστημα αυτό θα συμμετέχουν πολλά ινστιτούτα και από ελληνικής πλευράς, κυρίως το ελληνικό Αστεροσκοπείο και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών” επεξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

2 σχόλια:

adam είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΙ ΑΧΡΙΑΣΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ!!!!!!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails