Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Πλήρης απαξίωση των πολιτών σε κόμματα και κρατική μηχανή!

Ολοκληρωτική είναι πλέον η απαξίωση της κοινής γνώμης στα πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και την κρατική διοικητική μηχανή, βάσει του Ελληνικού Δείκτη Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς, όπως διαμορφώνεται στην ετήσια έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής». Ειδικότερα, από τους 48 θεσμούς από όλες τις περιοχές της κοινωνικής ζωής, που συνολικά μετρούνται στην έρευνα, τα πολιτικά κόμματα κατατάσσονται και πάλι στην τελευταία (48η) θέση. Οι κυβερνήσεις καταλαμβάνουν την προτελευταία (47η) θέση - έναντι της 42ης το 2007 - και τα υπουργεία την 44η.
Η τηλεόραση δείχνει, επίσης, να αποδοκιμάζεται και φέτος κοινωνικά, αφού καταλαμβάνει μόλις την 42η θέση. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μόνος πολιτικός θεσμός, που εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι πολίτες, τοποθετώντας τον στην 3η θέση.
Τις πρώτες θέσεις του δείκτη καταλαμβάνουν και φέτος η Πυροσβεστική και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι, σε σύγκριση με την θετική εικόνα, που κατέγραφαν αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων περιόδων, είναι πλέον εμφανής η χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία και την Δικαιοσύνη.
Η κρίση στους θεσμούς επεκτείνεται και στο πεδίο της οικονομίας: Σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών - καταναλωτών παρουσιάζουν οι περισσότεροι κλάδοι επιχειρήσεων, καθώς στον Δείκτη υποχωρούν έξι από τους συνολικά οκτώ, με την μεγαλύτερη δυσπιστία να εκδηλώνεται έναντι των εταιρειών τροφίμων.
Επίσης, σε εξαιρετικά χαμηλή θέση (41η) κατατάσσονται οι τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails