Βίαιο... «ξυλοκόπημα» των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ, με τον S&P να υποχωρεί σχεδόν 9%, έφεραν οι «μαύρες» ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία, καθώς πιστοποιήθηκε ότι βρίσκεται σε ύφεση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2007. Η Fed τώρα, όπως δήλωσε ο Μπεν Μπερνάνκε, εξετάζει το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει την αγορά με πληθωριστικά δολάρια, αγοράζοντας ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου!
Η ελεύθερη πτώση των δεικτών φαίνεται ότι τερματίζει άδοξα το ράλι των προηγούμενων πέντε συναπτών συνεδριάσεων, των οποίων είχαν προηγηθεί αρκετές συνεδριάσεις εξίσου απότομης πτώσης. «Το μεγαλύτερο στοίχημα των επενδυτών είναι πλέον μόνο η διάσωση των κεφαλαίων», τονίζουν οι αναλυτές, καθώς η απίστευτη μεταβλητότητα έχει μετατρέψει την καθημερινή συμμετοχή στις συνεδριάσεις σε κούρσα με... τρενάκι του τρόμου.
Αναλυτές στην Αθήνα τόνιζαν αργά χθες βράδυ ότι οι νέοι κραδασμοί από τις ΗΠΑ αναπόφευκτα θα μεταφερθούν στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑ, που αναμένεται σήμερα να δεχθεί ισχυρή πίεση, ιδιαίτερα από hedge funds που απεγνωσμένα αναζητούν ρευστότητα και είναι έτοιμα να ρευστοποιήσουν μετοχές σε κάθε τιμή.
Η είδηση που συγκλόνισε χθες το επενδυτικό κοινό ήταν η ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Οικονομικής Έρευνας στις ΗΠΑ, του οργανισμού που έχει την ευθύνη να μετρά με ακρίβεια το σφυγμό της οικονομίας, σύμφωνα με την οποία η οικονομία έχει περάσει σε ύφεση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2007, δηλαδή ήδη διαρκεί δώδεκα μήνες, έναντι μέσου όρου δέκα μηνών διάρκειας των υφέσεων μεταπολεμικά. Η χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών είχε καταγραφεί τη διετία '81-'82, με διάρκεια 16 μηνών, αλλά όλα δείχνουν ότι η σημερινή ύφεση θα την ξεπεράσει σημαντικά, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2009.
«Οι κακές ειδήσεις βρίσκονται ακόμη πολύ καθαρά στο κέντρο και μπροστά μας, στην οθόνη του ραντάρ», τόνισε αναλυτής της UBS. «Και όποιος αναζητεί καλά νέα για την οικονομία θα περιμένει αρκετά ακόμη». Πράγματι, η χθεσινή βύθιση του δείκτη παραγγελιών της αμερικανικής βιομηχανίας, αλλά και οι προβλέψεις για κατακόρυφη μείωση των πιστώσεων μέσω καρτών, κατά 2 τρις. δολ. το 2009, είναι δύο μόνο από τις κακές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας, που πείθουν ότι ο καθοδικός κύκλος της οικονομίας θα αργήσει αρκετά να κλείσει.
Μπροστά στις δραματικές εξελίξεις, και καθώς έχει ήδη σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με χαμηλότερα επιτόκια, η Fed μελετά πλέον δραστικά μέτρα παρέμβασης, όπως τόνισε χθες ο διοικητής της τράπεζας Μπερνάνκε.
Το μέτρο που εξετάζεται και αποτελεί σαφή ένδειξη της απελπισίας των νομισματικών αρχών, είναι η ευθεία αγορά κρατικών ομολόγων από την Fed, δηλαδή ουσιαστικά μια μεγάλη ένεση ρευστότητας με πληθωριστικό νόμισμα. Ως τώρα, η Ουάσιγκτον εξέδιδε ομόλογα για να χρηματοδοτήσει μέτρα τόνωσης της οικονομίας και των τραπεζών και τα απορροφούσαν ξένοι επενδυτές, αλλά τώρα η ζήτηση αρχίζει να «φρενάρει» και η Fed εμφανίζεται έτοιμη να χρηματοδοτήσει απευθείας την κυβέρνηση, με μέτρα που θα προκαλούσαν ανατριχίλα σε ένα Γερμανό τραπεζίτη.
Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, το φάρμακο που επιστρατεύει πλέον η Fed ίσως αποδειχθεί πιο επικίνδυνο και από την ίδια την ασθένεια της οικονομίας: ο «βομβαρδισμός» της οικονομίας με πληθωριστικό νόμισμα, δηλαδή η γνωστή και από το παρελθόν προσφυγή στις... εκτυπωτικές μηχανές, ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της διεθνούς εμπιστοσύνης στο δολάριο, απότομης κάμψης της ισοτιμίας του και έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων σε τέτοιο βαθμό, ώστε στο μέλλον πολλοί να προβλέπουν ότι μόνο ο χρυσός θα αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο...
Πηγή:Sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου