Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

"Τον χημικό πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ"!!

"Τα αέρια που χρησιμοποιούνται ως δακρυγόνα είναι κυρίως εκείνα με τα κωδικά ονόματα CN και CS. Οι χημικοί τύποι των δύο αυτών αερίων είναι CN-2-χλωροακετοφαινόνη και CS-ορθοχλωροβενζολιδενομαλονονιτρίλιο. Εκτός αυτών που είναι και τα πιο διαδεδομένα, υπάρχουν, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη-έκθεση με τίτλο "τα δακρυγόνα και οι επιπτώσεις τους στην υγεία" του πρώην προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκου Κατσαρού , "άλλοι 13 τύποι δακρυγόνων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και δύο εξ αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς. Πρόκειται για την χλωροπικρίνη καθώς και το κυανιούχο βρωμοτολουόλιο (DM)".......
......."Η διαπίστωση αυτή απαντά και στο μόνιμο επιχείρημα των κρατικών οργάνων ότι τα δακρυγόνα που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία περιέχουν το CS σε ελάχιστη συγκέντρωση, πολύ κάτω του 56,3 mg/m3, η οποία δεν προκαλεί θανάτους ή μόνιμες βλάβες στην υγεία, παρά μόνο πρόσκαιρο ερεθισμό. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, "ο υπολογισμός της επικίνδυνης δόσης δακρυγόνων υπολογίζεται ως συνάρτηση της πυκνότητας αυτού και του χρόνου παραμονής στον χώρο αυτό....Εφόσον η δόση είναι συνάρτηση της πυκνότητας και του χρόνου μπορεί να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό αν κάποιος σε μικρό χρόνο δεχθεί μεγάλη δόση ή μικρή δόση για μεγάλο διάστημα"!
.....Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι το CS προκαλεί διατάραξη των χρωμοσωμάτων (clastrogenic) και γενετική μετάλλαξη (mutagenic). Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το CS προκαλεί αύξηση του αριθμού των ανώμαλων χρωμοσωμάτων....."
....Στην ίδια γραμμή και η μελέτη του κ. Κατσαρού, που τονίζει πως "τα δακρυγόνα τύπου CS σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, σοβαρές βλάβες στα μάτια και το δέρμα, που σε μερικές περιπτώσεις οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες. Υπάρχουν υπόνοιες ότι προκαλούν μακροχρόνια καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και άλλες σοβάρες επιπτώσεις στην υγεία....."
...Να σημειώσουμε πως υπάρχει ρητή αναφορά στις διεθνείς συμβάσεις (Πρωτόκολλο της Γενεύης 1925, Απόφασή του ΟΗΕ 2603/16-12-1969, Σύμβαση του Παρισίου 1993) που απαγορεύει τη χρήση τους εν καιρώ πολέμου, πολλώ δε μάλλον σε καιρό ειρήνης....."
Πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails