Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Η "μάνα" όλων των ριάλιτι σόου!!

ΑΥΤΗ ήταν η "μάνα" όλων των ριάλιτι σόου με καθολική λαϊκή αποδοχή. Το θέαμα της τελετής της ορκωμοσίας μετέδωσαν εκατοντάδες τηλεοπτικοί σταθμοί και το παρακολούθησαν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
ΤΟ μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: μόνο ένας Αμερικανός πρόεδρος είναι σε θέση να λύση τα προβλήματα του κόσμου. Αν δεν μπορεί αυτός δεν μπορεί κανένας άλλος!
ΤΟ αμερικανικό παραμύθι του Σούπερμαν έγινε παραμύθι ολόκληρου του κόσμου. Όλοι προσδοκούν ότι ο νέος αμερικανός "σουπερ-ήρωας" θα καταφέρει, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον να σώσει τον καπιταλισμό.
ΑΥΤΗ είναι η μεγάλη προσδοκία και ακολουθεί η αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών, ο τερματισμός των αμερικανοκίνητων πολέμων και λοιπά.
ΕΙΝΑΙ σε θέση, όμως, ο νέος πρόεδρος να φέρει σε πέρας τις παγκόσμιες (τουλάχιστον) προσδοκίες;
ΦΤΑΝΟΥΝ οι καλές του προθέσεις, αν υποθέσουμε ότι έχει, για να αλλάξουν τα πράγματα; ΤΑ πράγματα δεν έφτασαν τυχαία και από μόνα τους εδώ που έφτασαν. Κάποιοι τα έφτασαν.
ΚΑΙ δεν τα έφτασαν εδώ, γιατί δεν μπορούσαν να τα οδηγήσουν κάπου αλλού, αλλά, γιατί εδώ τους συμφέρει.
ΚΑΙ ενώ τόσα και τόσα έχουν ειπωθεί τους τελευταίους μήνες για την οικονομική κρίση από πολλούς και διάφορους με "παγκόσμια" φωνή, κανείς δεν μιλά (και δεν αναρωτιέται) για το "ποιος φταίει";
ΟΥΤΕ ο Ομπάμα, που εμφανίζεται ως μεσσίας, παρά το γεγονός ότι η κρίση εκκολάφτηκε και ανδρώθηκε στην Αμερική πριν εξαχθεί (με το αζημίωτο) στον υπόλοιπο κόσμο.
ΑΝ έκανε σε μικρογραφία μια τέτοια απάτη (γιατί περί απάτης και, μάλιστα, προμελετημένης) ο οποιοσδήποτε θα πήγαινε ισόβια φυλακή. ΕΠΕΙΔΗ, όμως, η απάτη αυτή των 20 (και βάλε) τρισεκατομμυρίων δολαρίων έγινε από τους κορυφαίους καθοδηγητές του καπιταλιστικού συστήματος βαπτίστηκε "κακός χειρισμός".
ΚΑΙ όχι μόνο αυτό, αλλά κληθήκαμε όλοι να πληρώσουμε τη ζημιά, αν και ποτέ δεν ρωτηθήκαμε για τις πρωτοβουλίες των "πατέρων" της οικονομίας που μας έφεραν εδώ.Ο νέος πρόεδρος κάλεσε τον λαό ενωμένο να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο, πριν καλυτερέψουν.
ΚΑΙ, βεβαίως, έτσι θα γίνει, αλλά όχι για όλους και, κυρίως, όχι γι' αυτούς που ευθύνονται για την κρίση.ΤΗΝ ώρα που εμείς θα διερχόμαστε τα χειρότερα, αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτά, θα συνεχίσουν να την περνούν ζωή και κότα.ΟΙ ζημιές, βέβαια, μπορεί να είναι συλλογικές (δηλαδή του συστήματος), αλλά τα δισεκατομμύρια που κέρδισαν οι πρωτεργάτες της κρίσης, από την ξέφρενη κούρσα της απληστίας και του ακόρεστου πλουτισμού είναι... ιδιωτικά.
ΚΑΙ από τη στιγμή που τα κέρδη "ιδιωτικοποιούνται" και γίνονται προσωπική περιουσία γίνονται αυτόματα "ιερά". ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να πειράξει την περιουσία του άλλου. Σε αυτή την "ιερότητα" και κληρονομικότητα της περιουσίας, βρίσκεται θαμμένο το μεγάλο μυστικό της "επιτυχίας" του καπιταλιστικού συστήματος.
ΑΥΤΟ που θέλω να πω είναι ότι για ν' αλλάξεις (πραγματικά) κάτι, πρέπει πρώτα να αλλάξεις τα δεδομένα και στην προκειμένη περίπτωση να χτυπήσεις στη ρίζα τους τις γενεσιουργές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση. ΣΤΟ χωριό μου συνήθιζαν να λένε: "Πες μου ποιοι είναι οι φίλοι σου να σου πω ποιος είσαι".
ΩΣ εκ τούτου, ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο και ρίχνοντας μια ματιά στους καλεσμένους του Ομπάμα, μπορούμε, ώς ένα βαθμό, να καταλάβουμε και "τι καπνό φουμάρει".
ΘΑ σας ξεναγήσω, λοιπόν, στους φίλους και προσκεκλημένους του προέδρου και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το αν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στις προσδοκίες με αυτό το έμψυχο υλικό.
ΑΣ μην ασχοληθούμε με την κυρίως εξέδρα, στην οποία παραβρέθηκαν, εκτός από τον πρόεδρο και οι προηγούμενοι πρόεδροι, αν και αυτό έχει την συμβολική αξία του για την συνέχεια της αυτοκρατορίας.
ΑΣ αφήσουμε, επίσης, εκτός και τους "επίσημους" προσκεκλημένους, που κλήθηκαν σύμφωνα με το πρωτόκολλο και ας προχωρήσουμε στους υπόλοιπους που μας ενδιαφέρουν.
ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ, έδωσε το παρών του το Χόλιγουντ με τα μεγάλα αστέρια του σε πρώτο πλάνο και με τους celebrities (το σήμα κατατεθέν του αμερικανικού θεάματος) να φτάνουν με τις πολυτελείς λιμουζίνες τους ο ένας μετά τον άλλο.
ΕΚΕΙ να δείτε γκλαμουριά, γούνες, χρυσαφικά και συσσωρευμένη κακογουστιά. Πραγματικά, το τίποτα σε όλο του το μεγαλείο.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ αναγνωρισμένοι επιστήμονες με διεθνή ακτινοβολία, μεγάλοι και αναγνωρισμένοι γραφειοκράτες και κάθε είδους καλλιτέχνες. ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ θέση είχαν οι μεγάλοι τραπεζίτες, οι γνωστοί χρηματιστές, βιομήχανοι και γενικά οι άνθρωποι του χρήματος.
ΣΕ ειδικές επίσης θέσεις με τα ονόματά τους γραμμένα πάνω στις καρέκλες κάθονταν οι κάθε είδους χορηγοί.ΟΣΟΙ προσέφεραν στο ταμείο Ομπάμα πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια ήταν στην πρώτη σειρά των χορηγών ενώ ακολουθούσαν οι υπόλοιποι ανάλογα με την οικονομική συμβολή τους.
ΕΝΑΣ μεγάλος αριθμός από τους πολύ... φραγκάτους έφτασαν στην Ουάσιγκτον με τα πανάκριβα ιδιωτικά του τζετ.ΕΝΑΣ ολόκληρος διάδρομος προσγείωσης αρκετών χιλιομέτρων του αεροδρομίου της αμερικανικής πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε παρκινγκ ιδιωτικών αεροπλάνων.
ΚΑΙ όλα αυτά σε μια εποχή που η οικονομική κρίση απειλεί τα θεμέλια του συστήματος και το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον ζει με δανικές μέρες. ΑΣ συνεχίσω, όμως, την ξενάγηση. Για να καταλάβετε, οι καθιστοί (στην ορκωμοσία) ήταν οι διαλεχτοί. ΟΙ στυλοβάτες της Αμερικής, οι άνθρωποι που έφεραν την οικονομία του πλανήτη εδώ που βρίσκεται και έβαλαν φωτιά στη Μέση Ανατολή. ΕΚΕΙ βρίσκονταν για να ζήσουν το "ιστορικό θέαμα" και να χειροκροτήσουν τον άνθρωπο που ουσιαστικά εγγυόταν, όχι την αλλαγή, αλλά τη συνέχιση (και προώθηση) των συμφερόντων της χώρας τους και κατ' επέκταση των προσωπικών τους συμφερόντων. ΟΥΔΕΙΣ απ' όλους αυτούς (τους καθιστούς), δεν θα ήταν εκεί, αν πίστευαν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.
ΟΣΟ για τους υπόλοιπους, το λαό, που συνωστίστηκε εκεί για να μην χάσει τη... δημιουργία της ιστορίας (history on the making) θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του κομπάρσου και χειροκροτητή, που παρακολουθεί αμέτοχος και αμήχανος τα τεκταινόμενα.ΚΑΠΩΣ έτσι είδα την ορκωμοσία του νέου και πολλά υποσχόμενου προέδρου. Σαν μια ακόμα χολιγουντιανή παραγωγή. Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία.
ΜΕ την ίδια φιλοσοφία, τους ίδιους ανθρώπους και όραμα να γίνει την Αμερική, ακόμα πιο ισχυρή στο κόσμο, δεν αλλάζουν τα πράγματα. ΕΝΑΣ από του λόγους που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, είναι οι ηγεμονικές φιλοδοξίες της Αμερικής για πλανητική κυριαρχία.
ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ που και ο νέος πρόεδρος (όπως και οι προγενέστεροι) διατηρεί και θα προσπαθήσει να υλοποίηση. ΚΑΙ εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες χωρίς αντίκρισμα και προσδοκίες.

5 σχόλια:

OnWine είπε...

Δεν κατάλαβα... ειλικρινά...

Αν από μιά τόσο ...ρεαλιστική και απαξιωτική ανάλυση μιάς ...τελετής συνάγονται συμπεράσματα γιά κάποιον που ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ανέλαβε το αξίωμα, θα μπορούσες ίσως να μας πεις από ποιούς και με ποιόν τρόπο θα επέλθει ...αλλαγή, πως αλλάζουν δηλαδή τα πράγματα?... και πως απορρίπτεις, εξ αιτίας μιάς ...τελετής ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ τις προθέσεις κάποιου, από τον οποίο το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ελπίζει κάτι?...

Αν, ας πούμε, είχαμε μιά ...σεμνή τελετή, χωρίς φανφάρες... με παρόντες τον Φιντέλ και τον Ραούλ... με φωτογραφίες του Τσε, του Μάο, του Λένιν... με τον εκλεγέντα πρόεδρο να φτάνει με φιατάκι... θα ήταν διαφορετικά? Θα έπαυε η Αμερική να είναι Η υπερδύναμη, ο δυνάστης του κόσμου, ο "αρχηγός" του παγκόσμιου καπιταλισμού? (αν και εκεί, μάλλον στην ...κομμουνιστική Κίνα είναι τα πρωτεία..)...

Η μήπως από την τελετή και τους ...καλεσμένους προκύπτει, διά του ...καταπληκτικού αποφθέγματος "Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιός είσαι" ή συνάγεται η ...κακή πρόθεση του νέου Προέδρου?

Η Αμερική, είτε μας αρέσει (που ΔΕΝ μας αρέσει) είτε όχι, ΕΙΝΑΙ ρυθμιστής -σε υπερθετικό βαθμό- του παγκόσμιου συτήματος... και οιποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο (αμφιβάλλω αν μετά τον Μπούς και την συμμορία του μπορούμε να δούμε χειρότερα) μάλλον ...ευπρόσδεκτη πρέπι να είναι...

Ξέρεις, η απλουστεύσεις ενός εξαιρετικά πολύπλοκου παγκόσμιου συστήματος και οι μονοδιάστατες απόψεις απλά συσκοτίζουν παρά διαφωτίζουν... και νομίζω ότι στις προθέσεις σου δεν είναι ούτε η συσκότιση ούτε η απαξίωση μιάς άλλης σκέψης (που εδώ τουλάχιστον ...δεν διακρίνεται)...

Ατίθασος ενήλικας είπε...

mama mia!

Tyler Durden είπε...

μια χαρά τα λέει το κείμενο, αυτό που πρέπει να βλέουμε είναι το συμβοκικό μέρος, το ότι όλοι αυτοί που περιτριγυρίζουν τον εκάστοτε πρόεδρο είναι πάντα οι ίδιοι, αυτοί κυβερνούν και από ό,τι φάνηκε στην φιέστα δεν έχουν αλλάξει ούτε ιδέες, ούτε τρόπο ζωής και οι δε στηλοβάτες του στην προεκλογική εκστρατεία γρήγορα θα ζητήσουν τα "οφειλούμενα" από τον Ομπάμα.

Ο Ομπάμα αλλά και κάθε πρόεδρος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σύμβολο, μια ιδέα, αυτός που "υποτίθεται πως ξέρει", ενώ ουσιαστικά κυβερνούν τα λόμπυ και οι επιχειρήσεις.

busy bee είπε...

Καλησπέρα Sxoliasti!
Κάποια σχετικά προβλήματα με το blog, με δυσκολεύουν ακόμα και με την ανάρτηση σχολίων!
Σόρυ!...για την καθυστέρηση!
Λοιπόν, το σχόλιο σου(κείμενο!!!) χρειάζεται ολόκληρη ανάρτηση για να σου απαντήσω....επιφυλάσσομαι λοιπόν!
Αν και κάποια τα θεωρώ αυτονόητα!
πχ. άλλο η πρόθεση του Ομπάμα και άλλο τι ΘΑ κάνει στην πραγματικότητα!
Νάσε καλά!

busy bee είπε...

Tyler! καλησπέρα!
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!
Αλλοι είναι που δεν αντιλαμβάνονται, την διαφορά!
Ωρα καλή!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails