Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Περίπου 2.500 γλώσσες απειλούνται με εξαφάνιση!!

Περίπου 2.500 από τις 6.000 γλώσσες στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με τον Ατλαντα για τις Γλώσσες του Κόσμου που Κινδυνεύουν(Atlas of the Worlds Languages in Danger), η τελευταία έκδοση του οποίου δόθηκε στην δημοσιότητα από την UNESCO στο Παρίσι.
"Ο θάνατος μίας γλώσσας σημαίνει ταυτόχρονα την εξαφάνιση μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από ιστορίες μέσω θρύλων μέχρι παροιμίες και αστεία",
δήλωσε ο επικεφαλής της UNESCO Κοϊσίρο Ματσουούρα.
Ο Ατλας αυτός είναι αποτέλεσμα μίας διεθνούς συνεργασίας περισσότερων από 30 γλωσσολόγων από όλο τον κόσμο,ορισμένοι από τους οποίους είχαν ήδη συμμετοχή στις προηγούμενες δύο εκδόσεις.
Ο διευθυντής της έκδοσης Κρίστοφερ Μόουσλι δήλωσε ότι περίπου 200 γλώσσες πέθαναν τις προηγούμενες τρεις γενιές. Πέρυσι η γλώσσα της Αλάσκας Eyak εξαφανίστηκε με τον θάνατο της τελευταίας που την ομιλούσε,της Μαρί Σμιθ Τζόουνς. Οι συνηθέστεροι λόγοι για την εξαφάνιση μίας γλώσσας είναι οι πόλεμοι και ο αναγκαστικός εκτοπισμός λαών.
Οι γλώσσες εξαφανίζονται επίσης επειδή οι μετανάστες αντικαθιστούν την μητρική τους γλώσσα με τη γλώσσα της χώρας όπου εγκαθίστανται μόνιμα,αναφέρει ο Μόσλει. Ομως,παραδείγματα εξακολουθούν να υπάρχουν,κυρίως στην Αυστραλία,όπου απειλούμενες γλώσσες ομιλούνται τώρα από νέους και δημιουργείται έτσι η ελπίδα ότι οι γλώσσες θα επιβιώσουν. Οι περιοχές με την μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία,όπως η Μελανησία,η Υποσαχάριος Αφρική και η Νότια Αμερική,είναι μεταξύ αυτών των οποίων οι γλώσσες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης.
Αλλά και στην Γαλλία 13 γλώσσες,σύμφωνα με τον Ατλαντα διατρέχουν "μεγάλο κίνδυνο" να εξαφανιστούν, όπως η νορμανδική και η γλώσσα της Βρετάνης,επισημαίνεται μεταξύ άλλων στον Ατλαντα.
Είμαι περίεργος με την Ελληνική γλώσσα αν υπάρχει κάτι σχετικό!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails