Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Αγωνία απ’ όλους για τον τουρισμό-την ναυαρχίδα του τριτογενή τομέα!

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ελπίζουν οι τουριστικοί φορείς που δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής σεζόν καθώς η τάση των κρατήσεων είναι πτωτική από το σύνολο των τουριστικών αγορών.
“Αυτή την εποχή έχουμε ένα είδος τουρισμού, τον... “τουρισμό στην ομίχλη”, σχολίασε μιλώντας ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Δρακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τον ΣΕΤΕ, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Ο κ. Δρακόπουλος σημείωσε ότι αναμφισβήτητα ο τουρισμός θα έχει πτώση και οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι θα κυμανθεί περίπου στο -10%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε τουρισμό της τελευταίας στιγμής.
“Η φετινή τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη περίπου κατά 10%-12%”, τόνισε ο τουριστικός επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Σπύρος Κοκοτός, ο οποίος σημείωσε: “Η οικονομική κρίση, η ανεργία, σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στον τουρισμό. Προβλέπω ότι η τουριστική σεζόν θα συρρικνωθεί και θα περιοριστεί από τον Ιούνιο, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πιστεύω ότι κάποια ξενοδοχεία, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Αυτό σημαίνει ότι και ο χρόνος εργασίας των ανθρώπων που απασχολούνται στον τουρισμό θα περιοριστεί.
Σύμφωνα με τον τουριστκό επιχειρηματία κ. Σμπώκο, όλες οι αγορές παρουσιάζουν πτώση και η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι η σεζόν θα κλείσει με συνολική μείωση της τάξης του 10%. Ο ίδιος υπογράμμισε: “Ελπίζουμε να αντιστραφεί το κλίμα και είναι σημαντικό να μην καταληφθούμε από αίσθημα πανικού για να ρίξουμε τις τιμές. “Πίεση για μειώσεις τιμών υπάρχει συνεχώς, όμως αυτό που έχει σημασία είναι να κρατήσουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα το σέρβις και την ποιότητα των υπηρεσιών μας”, σχολίασε ο διευθυντής του ξενοδοχείου “Elounda Beach” Μανόλης Ρασούλης, ο οποίος εκτιμά ότι η κρίση θα “χτυπήσει” κυρίως τα ξενοδοχεία που απευθύνονται σε πελάτες με περιορισμένο βαλάντιο.
Η συνεχιζόμενη πτώση των κρατήσεων, έχει δημιουργήσει κλίμα μεγάλης ανασφάλειας, σε όσους ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο και στην Κρήτη αφού τα νούμερα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Οι πληροφορίες λένε ότι η πτώση στις κρατήσεις από τη βρετανική αγορά, μέχρι τώρα, ξεπερνάει το 50%, ενώ παρόμοια εικόνα υπάρχει και από τη Γερμανία.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ έχει εκτιμήσει ότι με πτώση 10% στην τουριστική κίνηση το 2009 θα υπάρξει έως και 2% διολίσθηση του ΑΕΠ ενώ έχει ζητήσει την λήψη σειράς μέτρων για την στήριξη του τουρισμού. Μεταξύ άλλων έχει επισημάνει:
“Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση” λέει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι ο κυριότερος λόγος της ανησυχίας του είναι οι εξωγενείς παράγοντες . Μεταξύ αυτών και κυρίως είναι: Το πολύ ισχυρό ευρώ το οποίο οδηγεί τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες σε δολαριακούς προορισμούς και προορισμούς εκτός ευρωζώνης, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι ανταγωνίστριες με την Ελλάδα χώρες. Στην περίπτωση δε της Τουρκίας η γειτονική χώρα διαθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. «Η τουριστική λίρα έχει τον τελευταίο χρόνο υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου και η χώρα έχει γίνει ακόμη φθηνότερη από ότι ένας δολαριακός προορισμός», εξηγεί ο κ. Ανδρεάδης. Η διολίσθηση κατά 17-18% της στερλίνας έναντι του ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι Άγγλοι ταξιδιώτες αποτελούν μαζί με τους Γερμανούς τις δύο κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. “Στην περίπτωση που παρατηρηθεί μείωση της τάξης του 10% από Αγγλία, το ποσοστό αυτό θα ισοδυναμεί με το σύνολο των Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα”, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Είναι πια γνωστό ότι είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας. Η δυσκολία μπορεί να είναι εντονότερη σε χώρες όπως η δική μας, διότι ο κυριότερος ανταγωνιστής μας είναι το ακριβό ευρώ. Οι εναλλακτικές λύσεις των πελατών προς χώρες της ζώνης του δολαρίου είναι ελκυστικές, διότι με λιγότερα χρήματα μπορούν να περάσουν το ίδιο καλά. Μια δεύτερη σοβαρή αιτία είναι η ακρίβεια. Ο τουρισμός είναι ελαστική δαπάνη, είναι από τις δαπάνες που κανείς μπορεί να αποφύγει ή να τις μειώσει. Δεν είναι ούτε το φαγητό του, ούτε το ενοίκιό του, ούτε η παιδεία του. Αρα (σ.σ. ο καταναλωτής) θα αρχίσει να κόβει απο εκεί - και σε διάρκεια και σε ποιοτικό επίπεδο, αλλά και σε κόστος.
Πηγή:εφημ.Πατρίς.
Ε! εεεεεεεεεεε! ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΠΑΝΩ.......ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΩ????
ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΑ!!!!!!
ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η "ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ" ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ?????
ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΙΑΣΕ ΞΕΡΑ!!!!!

1 σχόλιο:

Λωτοφάγος είπε...

Τόσα χρόνια τώρα, οι έλληνες ξενοδόχοι μάς γδέρνουν, προσφέροντάς μας υποβαθμισμένες υπηρεσίες, αυθαίρετες κατασκευές, καταπατήσεις και μόλυνση ακτών, κακοπληρωμένους και μουτρωμένους εργαζόμενους, φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
Υψηλές τιμές για τους Έλληνες, εξευτελιστικές τιμές και κατεβασμένα βρακιά για Εγγλέζους και λοιπούς.
Καλά να πάθουν! Μόνο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους λυπάμαι. Πολλοί θα απολυθούν, ενώ οι υπόλοιποι θα στιφτούν κυριολεκτικά!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails