Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Εικονική πραγματικότητα = Facebook!!!!!

O κοινωνιολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Νίκος Φακιολάς, μιλάει στην Δήμητρα Αιγινίτη του Πρώτου Θέματος:
«Το Facebook είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ενα πρόβλημα που δημιουργούν οι... εικονικοί φίλοι στην κοινωνία είναι ότι απέχουν από την πραγματικότητα και την άμεση ζωή.
Ζουν σε έναν κόσμο πλασματικό και αφύσικο, λιγότερο ανθρώπινο και αμιγώς τεχνολογικό μηχανικής επικοινωνίας και όχι ουσιαστικής. Δεν κινδυνεύουν μόνο τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, οι οποίοι είναι περισσότερο αφελείς. Αυτό αποδίδεται στο ότι η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία είναι πλέον δυσκολότερη.
Δεν υπάρχει θάρρος και ειλικρίνεια, είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι έχουν κλειστεί στον εαυτό τους. Τίθεται θέμα δυσκολίας έκφρασης και ανάγκης επιβεβαίωσης. Η εικονική πραγματικότητα ελέγχει τις συνθήκες μιας επικοινωνίας. Είναι πολύ πιο εύκολο να "ψαρέψει" κανείς. Δεν είναι τυχαίο ότι στα chat rooms γίνονται διάλογοι προχωρημένου σεξουαλικού περιεχομένου, διότι τα άτομα αυτά απελευθερώνονται. Είναι επικίνδυνα στοιχεία και μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες, καθώς δεν χρειάζεται να βγει κανείς στο Facebook με πραγματικό πρόσωπο.
Συνήθως, ο αποστολέας διαμορφώνει συνθήκες προβάλλοντας τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες, τις απόψεις του και προσεγγίζει έτσι τον εικονικό του φίλο με σκοπιμότητα ή χωρίς».

5 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Καλημέρα Μάνο. Δεν συμφωνώ καθόλου με το κείμενο.
Το facebook ειναι μια μορφη επικοινωνιας με καλές δυνατότητες και αμεσ'οτητα. Τον τρόπο με τον οποίο τον χειρίζεται κάποιος εχει να κάνει με τον ίδιο, τον χαρακτήρα του και την παιδεία του. Το Facebook,είναι ενα μέσο, και ένα μέσο δεν φταίει ποτέ - η ευθύνη είναι πάντα αυτού που το χειρίζεται.

Tyler Durden είπε...

το ότι η δημιουργία επαφών μέσω του διαδικτύου είναι ένα νέο κοινωνιολογικό φαινόμενο που χρήζει ειδικής έρευνας είναι όντως γεγονός. Αλλά το να παρουσιάζεις μόνο κάποιες αρνητικές του όψεις είναι στείρος συντηρητικός λουδιτισμός θα έλεγα.

Το να μπορεί κάποιος/α να μιλάει πιο ελεύθερα και αθυρόστομα, ή να εκμυστηρεύεται κρυφά προσωπικά του βιώματα που με τίποτε δεν θα τα έλεγε μπροστά σε οικεία προσωπα σε real time είναι πολύ ενδιαφέρον, θετικό από πολλές πλευρές και συχνά απελευθερωτικό. Δείτε μια σχετική και ενδιαφέρουσα περιπτωση

Κάθε μέσο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ποικιλοτρόπως, είτε για καλό, είτε για κακό

D.Angel είπε...

Εγώ πάλι προτιμώ τα blogs.
Τα φιλιά μου

Geove είπε...

"Mέτρον άριστον", που έλεγαν και οι αρχαίοι...
:)

busy bee είπε...

Την καλησπέρα μου σε όλους!
Δεν θα διαφωνήσω με κανένα,ισορροπίες μόνο αν μπορούμε να κρατάμε νομίζω και θα συμφωνήσω με την dreamer-angel!!:))

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails