Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για τα Τέλη Παρεπιδημούντων και τους ΟΤΑ!!!

Την παρακάτω επιστολή έχει στείλει ως δελτίο τύπου, όπως επίσης και στα μέλη του, το ξενοδοχειακό επιμελητήριο:

"ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ
Η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων υπέρ των ΟΤΑ σε 0,5%, που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό της χώρας και προωθεί η Κυβέρνηση αποτελεί σημαντικό μέτρο στήριξης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων στη συγκυρία της βαθειάς οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε.
Η υλοποίηση του μέτρου αυτού αποκαθιστά τη μακροχρόνια αδικία που υφίσταται ο ξενοδοχειακός κόσμος από την υπερφορολόγηση των εσόδων του και όχι των κερδών του
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι καταργείται θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των ΟΤΑ.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι μειώνεται η επιβάρυνση που επιβλήθηκε με νομοθετική πρόβλεψη (ν.339/1976) και είχε αρχικά δυνητικό χαρακτήρα εφαρμογής, για κάποιους ανεπτυγμένους τουριστικά Δήμους με ειδικό καθεστώς χαρακτηρισμού. Στη συνέχεια υπήρξε στρέβλωση που κατέληξε να επιβαρύνει επιλεκτικά συγκεκριμένη μόνο κατηγορία επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι εισπράττεται από τους πελάτες και οι ξενοδόχοι «απλώς» το αποδίδουν στους Δήμους όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι το «τέλος» που αποδίδεται στους ΟΤΑ υπολογίζεται επί των συνολικών ακαθαρίστων εισπράξεων των ξενοδοχείων και αναλογεί σε διπλή φορολογία στα καθαρά έσοδά τους.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι λειτουργεί ανταποδοτικά από τους Δήμους προς αποκλειστικό όφελος του τουρισμού (π.χ. προβολή-καθαριότητα).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι το κύριο βάρος της προβολής έχει ανατεθεί και γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και από τις Περιφέρειες. Όσο για τα τέλη καθαριότητας, τα ξενοδοχεία καταβάλουν (ανταποδοτικά) στους Δήμους αυτά που τους αναλογούν και μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένα με αυθαίρετες αναπροσαρμογές και αυξήσεις κάθε χρόνο.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι οι ΟΤΑ θα αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες εσόδων από τη μείωση του συγκεκριμένου τέλους.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ότι η Κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα, ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, τα τέλη κυκλοφορίας για να αναπληρώσει τα «δήθεν χαμένα» έσοδά τους και όχι μόνο.
ΛΥΠΟΥΜΕΘΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΙΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Ο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ
ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ"

Εμείς για να κάνουμε τον συνήγορο του διαβόλου, απλά να αναφέρουμε ότι: όπως πολύ καλά προβλέπει ο νόμος, το 2% είναι "ΤΕΛΟΣ" και όχι "ΦΟΡΟΣ" που υποτίθεται ότι το πληρώνει ο πελάτης, άρα δεν έχει να κάνει με την φορολογική ελάφρυνση του κλάδου(των ξενοδόχων), όπως άλλωστε και των υπόλοιπων επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, που ισχύει το ίδιο, πχ εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια!
Τώρα, ο νόμος είναι άδικος, γιατί δεν ισχύει για όλα τα επαγγέλματα, πχ εξαιρούνται τα χρυσοχοεία, θα μπορούσε λοιπόν να ισχύει για όλους τους κλάδους επαγγελματιών και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μην ήταν τόσο υψηλό το ποσοστό (πχ θα μπορούσε να είναι ένα τις χιλίοις)!
Σε αυτό που θα συμφωνήσω με τους ξενοδόχους και έχουν νομίζω απόλυτο δίκιο, είναι το κατά πόσο τα χρήματα είναι ανταποδοτικά, στην ουσία δηλαδή, ούτε τα μισά από αυτά δεν επιστρέφουν με την μορφή που προβλέπει ο νόμος!
Και για να κλείσω, οι κατά τα άλλα αγαπητοί ξενοδόχοι, αν πραγματικά νοιαζόντουσαν για τον Τουρισμό(και όχι για καθαρά και μόνο για την τσέπη τους, από ότι φαίνεται) θα κάνανε, την αυτοκριτική τους και θα καλούσαν, όλους τους συναρμόδιους του αντικειμένου και μαζί με την επίσημη πολιτεία, γύρω από ένα τραπέζι να δουν και να αναπτύξουν τις προοπτικές και το μέλλον του τόσο ταλαιπωρημένου και 'βιασμένου" χώρου της ναυαρχίδας της οικονομίας μας που θέλουμε να αποκαλούμε Τουρισμό!
Καλό σας ξημέρωμα...όλοι "ΟΙ" άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ετσι ειναι ειναι τα "χαμενα" εσοδα τους αναπληρωνονται απο τα τελη κυκλοφοριας
....τι φωναζουν λοιπον .....

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails