Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Σύγχρονες επιστήμες και ψέμματα!!! - Φρέσκο γάλα!


Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου γάλακτος».
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία «φρέσκο γάλα» είναι μόνο το γάλα που έχει υποστεί παστερίωση. Κανένα άλλο γάλα δεν μπορεί να ονομάζεται φρέσκο.
Παστεριωμένο γάλα: το παστεριωμένο γάλα πρέπει να έχει παραχθεί με επεξεργασία σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον σε 71,7 °C για 15 δευτερόλεπτα ή άλλο ισοδύναμο συνδυασμό) ή με μέθοδο παστερίωσης κατά την οποία χρησιμοποιούνται διάφοροι συνδυασμοί χρόνου θέρμανσης και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος [οδηγία 92/46/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ αριθ. L 268 της 14. 9. 1992, σ. 24)].
Συνεπώς η εφαρμοσμένη πρακτική είναι η χρήση του όρου Φρέσκο Παστεριωμένο.
Επομένως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής σημαίνει αλλαγή θερμικής επεξεργασίας και σίγουρα αλλαγή νομοθεσίας. Οι διάφοροι συνδυασμοί «θερμοκρασίας» και «χρόνου θερμικής επεξεργασίας» δίνουν την δυνατότητα στις βιομηχανίες να επιλέξουν τη διάρκεια ζωής που επιθυμεί να έχει το γάλα. Μόνο που τότε δεν θα μιλάμε (με βάση την παρούσα νομοθεσία) για «φρέσκο γάλα» αλλά για «γάλα υψηλής παστερίωσης».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία :
« Γάλα Υψηλής Παστερίωσης νοείται το γάλα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία με έκθεση +85οC έως +127οC και για τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε να ανταποκρίνεται σωστά στις δυο χημικές δοκιμασίες που εφαρμόζονται για το παστεριωμένο γάλα. Το γάλα υψηλής παστερίωσης πρέπει να ψύχεται αμέσως μετά την θερμική επεξεργασία σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των +6οC, ενώ η διάρκεια συντήρησης ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Αναγράφονται σε εμφανές σημείο της συσκευασίας οι λέξεις «Γάλα» και «Υψηλής Παστερίωσης». Απαγορεύεται σε οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας η αναγραφή των λέξεων «φρέσκο» και «παστεριωμένο». Το Υπουργείο δηλαδή επιδιώκει να αλλάξει το παρόν νομοθετικό πλαίσιο και μια κατηγορία γάλακτος που σήμερα θα ονομαζόταν «γάλα υψηλής παστερίωσης» να ονομάζεται «φρέσκο γάλα». Κέρδος για τις γαλακτοβιομηχανίες αφού θα έχουν τα χρονικά περιθώρια διακίνησης του γάλακτος χωρίς «απώλειες» επιστροφών και το σημαντικότερο εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες τις Ε.Ε.
Και που είναι το πρόβλημα για τον καταναλωτή: η ποιοτική υποβάθμιση του γάλατος που πίνουμε.
Το γάλα υψηλής παστερίωσης από τους Επιστήμονες Τροφίμων θεωρείται «σκοτωμένο γάλα» , δηλαδή γάλα που υστερεί σε θρεπτικά συστατικά!
Σε ανεπίσημα έρευνα που έγινε στο ΑΠΘ στο Τμήμα Γεωπονίας Τομέας Επιστήμης των Τροφίμων διαπιστώθηκε ότι κατά την παραμονή γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε συνθήκες περιβάλλοντος (και όχι σε ψυγείο όπως επιμένουν ότι πρέπει να συντηρείται οι γαλακτοβιομηχανίες) δεν διαπιστώθηκε καμία μεταβολή του μικροβιολογικού φορτίου ( όπως ίσχυε σε ένα πραγματικά φρέσκο προϊόν) .
ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ!!!
Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το πρώτο γάλα Υψηλής Παστερίωσης το Νοέμβριο του 1996 όταν ήρθε στην Ελληνική αγορά από την ΝΟΥΝΟΥ ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ η οποία το εισήγαγε από την Γερμανία με την επωνυμία «ΝΟΥΝΟΥ FAMILY». Παρουσιάστηκε ως «φρέσκο γάλα» παρόλο που έχει διαφορετική θερμική επεξεργασία από την κανονική παστερίωση. Διατηρείται από 21 έως 40 ημέρες , διάστημα που ορίζει ο παρασκευαστής. Η κίνηση αυτή της ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ (ΝΟΥΝΟΥ) προκάλεσε την αντίδραση των υπολοίπων γαλακτοβιομηχανιών και κατάφεραν να απαγορευτεί ο χαρακτηρισμός «φρέσκο» για το Γάλα Υψηλής Παστερίωσης.
Μετά από μερικά χρόνια και η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ «συμβιβάστηκαν» και λάνσαραν και οι ίδιοι τα δικά του γάλατα Υψηλής Παστερίωσης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τυχαία επιλέξατε για φωτογραφία το γάλα της συγκεκριμένης εταιρείας ή είναι υψηλής παστερίωσης;

busy bee είπε...

Και τυχαία και για να πω την αλήθεια, είχα την εντύπωση ότι δεν φαίνεται καθαρά (στην φωτογραφία) η επωνυμία της συγκεκριμένης εταιρίας,για να μην θεωρηθεί δυσφήμιση!
Ούτε καν την γνωρίζω την εταιρία, σε εμάς εδώ, μάλλον δεν "έρχεται"!!

hercules είπε...

Το συγκεκριμένο γάλα είναι οτι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα.Η φάρμα ειναι λίγο έξω απο Θεσσαλονίκη.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails