Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Τροπική θάλασσα θα γίνει η Μεσόγειος κατά τον Ζαν Πιερ Μπετού!!


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές, που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχής γενομένης από την περιοχή της Μεσογείου, κρούει ο διεθνούς φήμης Γάλλος ωκεανογράφος, Ζαν Πιερ Μπετού. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η περιοχή της Μεσογείου αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχουν εντοπιστεί σε αυτήν όχι μόνο κλιματικές, αλλά και γενικότερες περιβαλλοντικές αλλαγές. «Το πλεονέκτημα της παρακολούθησης των βαθέων υδάτων της Μεσογείου είναι ότι προσφέρουν εικόνα για τα επιφανειακά γεγονότα σε βάθος χρόνου, από δέκα ως πενήντα χρόνια. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του ‘90 τα θαλάσσια δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να αποδειχθεί για πρώτη φορά η ύπαρξη του φαινομένου του Θερμοκηπίου. Προηγουμένως, το φαινόμενο αυτό υπολογιζόταν μόνο από τις αλλαγές στη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα των αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε.
Ο Γάλλος ωκεανογράφος έκανε λόγο για οικολογική κρίση, που στην περιοχή της Μεσογείου συνδέεται «με την αύξηση του πληθυσμού και κατά συνέπεια την αύξηση της συγκέντρωσης φωσφόρου στο νερό, αλλά και με την εμφάνιση νέων θαλάσσιων ειδών στα νερά της Μεσογείου» και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Μεσογείου σε τροπική θάλασσα». Ο Ζαν Πιερ Μπετού έχει διατελέσει διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας. Έχει πάρει μέρος σε είκοσι ωκεανογραφικές αποστολές, ενώ είναι μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ("Intergovernmental Panel for Climate Change"), που τιμήθηκε το 2007 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, εξ ημισείας με τον Αλ Γκορ. Αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές έρευνες της Επιτροπής, ο κ. Μπετού θυμήθηκε τη δραματική αλλαγή των δεδομένων μέσα σε λίγα χρόνια. «Το 1990, τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών έκαναν λόγο για κλιματικές αλλαγές που οφείλονταν σε φυσικά αίτια.
Το 1995, η εντύπωση αυτή έδωσε τη θέση της στα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ανθρώπινος παράγοντας επιδρά καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή. Σήμερα, τα πρώτα αυτά στοιχεία έχουν εξελιχθεί σε βέβαια συμπεράσματα: ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή. Η βεβαιότητα αυτή της Διακυβερνητικής Επιτροπής είναι το πρώτο βήμα για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν». Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, υποστήριξε: «Τώρα είναι η ώρα για τους πολιτικούς και τους διαμορφωτές των αποφάσεων να λάβουν τα αναγκαία μέτρα». Οι προβλέψεις του για το μέλλον είναι μάλλον δυσοίωνες. «Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή δεν θα είναι αναστρέψιμη έως ότου σταματήσει - σε πρώτη φάση - η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών του. Θα χρειαστούν δεκαετίες ή ακόμα και ένας αιώνας ώσπου να γίνει αυτό», δήλωσε. Αν και με πλούσιο βιογραφικό στον τομέα της ανάδειξης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, ο Ζαν Πιερ Μπετού απέφυγε τις ταμπέλες του ρομαντικού ερευνητή. «Είμαι απλά ένας επιστήμονας, που προσπαθεί να εξηγήσει τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο για τη Μεσόγειο, αλλά και για το περιβάλλον και τους πληθυσμούς στις δύο πλευρές της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπετού θα βρεθεί τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, για να δώσει διάλεξη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), η οποία θα φιλοξενήσει την εκδήλωση στο συνεδριακό της κέντρο.

1 σχόλιο:

Tyler Durden είπε...

ήδη έχουν αρχίσει να βρίσκουν πρόσφορες και κατάλληλες πλέον για επιβίωση τις παραμέτρους των νερών της Μεσογείου και να αναπαράγονται τροπικά είδη που είτε περνούν τη διώρυγα του Σουέζ είτε έρχονται από πλοία από τροπικές χώρες όπου αδειάζουν τα νερά τους

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails