Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Για ύφεση το 2009 μιλά δημοσκόπηση του Reuters!

O ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 2,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Η ελληνική οικονομία, που αντιπροσωπεύει το 2,5% περίπου της συνολικής οικονομίας της ευρωζώνης, επιβραδύνεται μετά
από χρόνια ρυθμού ανάπτυξης στα επίπεδα του 4%, λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Η βιομηχανική παραγωγή και οι κατασκευές συρρικνώνονται με την τουριστική κίνηση να αναμένεται αδύναμη φέτος. «Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 0,4% στο πρώτο τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993, καθώς η συνεχιζόμενη συρρίκνωση στις επενδύσεις και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στον εξαγωγικό κλάδο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα», τόνισε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.
«Η οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο του 2009 αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση κατά 0,5%, σε ετήσια βάση, καθώς ο εξαγωγικός κλάδος θα δέχεται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα επόμενα τρίμηνα, ενώ η μείωση της εγχώρια ζήτηση θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κ. Μαγγίνας.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2009, εκτίμηση χαμηλότερη της κυβερνητικής πρόβλεψης για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,1%, και σύμφωνη με τις απαισιόδοξες εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.
Η ΕΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2009, εκτιμώντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9%.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ) θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου την Παρασκευή 15 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails