Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Νέος δίσκος 5 διαστάσεων με χωρητικότητα 2.000 DVD!

Για μια ακόμη φορά η νανοτεχνολογία αποδεικνύει τις δυνατότητές της να ανοίγει νέους δρόμους. Το νέο επίτευγμά της είναι μια επαναστατική τεχνολογία οπτικής εγγραφής δεδομένων, που επιτρέπει τη δημιουργία αποθηκευτικών μέσων τεράστιας χωρητικότητας, καθιστώντας ήδη εφικτό να χωρέσουν σε ένα και μόνο δίσκο 300 σημερινά DVD με ταινίες ή τουλάχιστον 250.000 τραγούδια.

Οι νέοι σούπερ-δίσκοι έχουν το ίδιο εξωτερικά μέγεθος με ένα DVD, αλλά η χωρητικότητά τους φθάνει τα 1,6 Terabytes (1.600 Gigabytes) ο καθένας. Μετά από μελλοντικές βελτιώσεις, μπορεί να φθάσει και τα 10 Τerabytes (10.000 Gigabytes), δηλαδή όσο 2.000 σημερινά DVD, ενώ δεν αποκλείονται και δίσκοι με χωρητικότητα μέχρι και 10.000 φορές μεγαλύτερη από τους σημερινούς (συγκριτικά, οι δίσκοι διπλής στρώσης Blu-ray χωράνε δέκα στάνταρντ DVD)! Οι νέοι σούπερ-δίσκοι εκτιμάται ότι μπορεί να διατίθενται στην αγορά σε πέντε ως δέκα χρόνια από σήμερα.

Η νέα τεχνολογία ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Κέντρου Μικρο-Φωτονικής του τεχνολογικού πανεπιστημίου Σουίνμπερν της Μελβούρνης στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιν Γου, και παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature"΄, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC. H επαναστατική τεχνική χρησιμοποιεί ως μέσο εγγραφής σωματίδια χρυσού σε νανοκλίμακα. Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν τις ξεχωριστές ιδιότητες αυτών των νανοσωματιδίων, που αντιδρούν διαφορετικά, ανάλογα με το σχήμα τους, όταν το φως πέφτει πάνω τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να σαν να προστίθενται δύο ακόμα "διαστάσεις" (μια "φασματική" και μια "πόλωσης") στις τρεις που ήδη έχει ο σημερινός δίσκος. Χρησιμοποίησαν τα νανοσωματίδια χρυσού για να εγγράψουν πληροφορίες σε μια γκάμα διαφορετικών μηκών κύματος, ανάλογα με το χρώμα, αλλά πάνω στην ίδια φυσική περιοχή του δίσκου. Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο σε σχέση με τα σημερινά DVD, όπου η εγγραφή δεδομένων γίνεται με λέιζερ σε ένα και μόνο χρωματικό μήκος κύματος....

Επιπλέον, επειδή η ποσότητα του φωτός λέιζερ, που απορροφάται από τα σωματίδια, εξαρτάται από την πόλωσή του, οι επιστήμονες κατάφεραν, περιστρέφοντας την πόλωση μέχρι και κατά 360 μοίρες, να εγγράψουν διαφορετικά στρώματα πληροφοριών σε διαφορετικές γωνίες υπό τις οποίες πέφτει το φως πάνω στο δίσκο. Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτός ο συνδυασμός στον ίδιο δίσκο της αξιοποίησης τόσο της φασματικής-χρωματικής όσο και της τεχνολογίας πόλωσης του φωτός (μέχρι τώρα είχαν ανακαλυφθεί και χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά), γεγονός που αύξησε δραστικά τη δυνατότητα εγγραφής δεδομένων και αποθήκευσής τους σε ένα δίσκο.

Το οπτικό σύστημα εγγραφής και ανάγνωσης των σούπερ-δίσκων είναι παρόμοιο με τους σημερινούς δίσκους (DVD και CD), γεγονός που διευκολύνει τη βιομηχανική παραγωγή και την εμπορική αξιοποίησή τους. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ποια μπορεί να είναι η ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής τόσο μεγάλης χωρητικότητας δίσκων.

Οι δημιουργοί της νέας τεχνολογίας συνεργάζονται με την κορεατική Samsung για να αναπτύξουν ένα "οδηγό" (drive) που θα μπορεί να διαβάσει και να εγγράψει δεδομένα σε ένα σούπερ δίσκο διαστάσεων κοινού DVD. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόστος κάθε δίσκου θα είναι γύρω στα πέντε λεπτά του ευρώ, αλλά μελλοντικά -αν χρησιμοποιηθούν νανοσώματα αργύρου αντί χρυσού- μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 100 φορές.

3 σχόλια:

admin είπε...

αντε με το καλό...γεμίσαμε σκλησούς

Dimitris είπε...

Ο πρώτος μου Η/Υ πριν σχεδόν 10χρονια ειχε χωρητικότητα 6GB!!!

busy bee είπε...

Κύριοι!
Νομίζω ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα!...η τεχνολογία θεωρώ, ότι βρίσκεται στην "βρεφική" της μορφή!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails