Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Άμεσος ο κίνδυνος για τα δελφίνια του Ιονίου.

Μέτρα για την προστασία του κοινού δελφινιού της Μεσογείου ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το ΥΠΕΧΩΔΕ διεθνείς και ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (MOm, Morigenos, Oceana, OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Whale and Dolphin Conservation Society, WWF Ελλάς κ.α). Αιτία, τα άκρως απογοητευτικά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι στο Ιόνιο, ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος, τα 150 κοινά δελφίνια που υπήρχαν μειώθηκαν μόλις σε 15 τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η υπεραλίευση, κυρίως από γριγρί, αποτελεί την κύρια αιτία για την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής και τη δραματική μείωση των δελφινιών. Το γεγονός δεν είναι δυνατό να αποδοθεί στη μετανάστευση ή στη μετακίνησή τους- το συγκεκριμένο είδος δεν εντοπίζεται αλλού .

Το βραχύρυγχο κοινό δελφίνι ωστόσο αποτελούσε το πιο κοινό είδος κητώδους στην Μεσόγειο. Στη διάρκεια των τελευταίων 30-40 ετών ο πληθυσμός του συρρικνώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο.

Περισσότερα στο www.blue-planet.gr

2 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καταπληκτικά κητώδη!!!
Μαζί με το δικό ους χαμόγελο στέλνω και το δικό μου, με την ευχή να μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι φορείς (αλήθεια έχουμε τέτοιους στην Ελλάδα...), μήπως και σώσουμε το είδος.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

busy bee είπε...

Καλησπέρα Γλαρένια!
Με τα χαμόγελα και με κάθε μέσο, όπως μπορούμε!
Ωρα καλή!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails