Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Το χειρότερο τρίμηνο όλων των εποχών.

Το χειρότερο τρίμηνο όλων των εποχών ήταν οι τρεις πρώτοι μήνες του 2009 για τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ), εν μέσω ελπιδοφόρων ενδείξεων σταθεροποίησης της οικονομίας.

Η οικονομική δραστηριότητα στις τριάντα χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ συρρικνώθηκε κατά 2,1% στο πρώτο τρίμηνο εν συγκρίσει με το τελευταίο τρίμηνο του 2008, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1960, τότε που άρχισαν να συλλέγονται στοιχεία. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 1,6% -με τους ίδιους ρυθμούς όπως στο προηγούμενο τρίμηνο- την ώρα που το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 2,5%. Το ιαπωνικό ΑΕΠ «βούλιαξε» κατά 4%, έναντι 3,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Σε ετήσια βάση, το συνολικό ΑΕΠ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ συρρικνώθηκε κατά 4,2% στο πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης 9,1% της ιαπωνικής οικονομίας και 6,9% της Γερμανίας.

Όμως παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου, διαφαίνονται ενδείξεις ότι περιορίζονται οι ρυθμοί συρρίκνωσης των οικονομιών. Σύμφωνα με το νομπελίστα οικονομολόγο, Πολ Κρούγκμαν, η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να αποφύγει την «απόλυτη καταστροφή» και οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε αναπτυξιακή τροχιά φέτος.

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Μασαάκι Σιρακάουα, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ήπια, εκτιμώντας ότι τόσο η Ιαπωνία όσο και η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και αβεβαιότητα, παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις. Η κυβέρνηση της χώρας αναθεώρησε για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια τις εκτιμήσεις της για την ιαπωνική οικονομία, επικαλούμενη την επιβράδυνση των ρυθμών μείωσης εξαγωγών και βιομηχανικής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails