Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: αντισυνταγματικές οι κάμερες.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κρίνει αντισυνταγματική την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, για την 24ωρη λειτουργία των καμερών σε όλους τους δημόσιους δρόμους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε πρόσφατα την εν λόγω ρύθμιση και ψηφίστηκε στη Βουλή η λειτουργία καμερών σε δημόσιους δρόμους με σκοπό την καταστολή της εγκληματικότητας.

Η εν λόγω τροπολογία κρίθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ως αντίθετη με το Σύνταγμα, το κοινοτικό δίκαιο, τη νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Όπως υποστηρίζει η Αρχή με γνωμοδότηση της (27 σελίδες), η συνεχής βιντεοσκόπηση σε δημόσιους χώρους ισοδυναμεί με σύστημα μυστικής παρακολούθησης. Οι κάμερες θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα καταγράφοντας οποιοδήποτε δεδομένο, χωρίς να υπάρχει καμία προειδοποιητική πινακίδα για την ενημέρωση των πολιτών ότι εισέρχονται σε χώρο που βιντεοσκοπείται.

Η καταγραφή εικόνας και ήχου από δημόσιους χώρους συνιστά επέμβαση στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και η νομοθετική διάταξη που την προβλέπει θα πρέπει να έχει όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά που έχουν διαπλαστεί από την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Αρχή επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη προστασία των πολιτών που θίγονται από την καταγραφή των προσωπικών τους δεδομένων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στείλει την εν λόγω τροπολογία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, χωρίς να περιμένει την γνωμοδότηση της, όπως προβλέπει ο νόμος και προχώρησε στη ψήφιση της.
Πηγή:ΑΠΕ


Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails