Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

"Η Ελλάδα απειλείται με αποσταθεροποίηση"


"Η συρροή μεταναστών και προσφύγων απειλεί με αποσταθεροποίηση ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, εάν οι εταίροι τους στην ΕΕ τις αφήσουν μόνες απέναντι στο πρόβλημα αυτό", προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Η Ευρώπη δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη και αφήνει ορισμένες χώρες να υφίστανται το σοκ", δήλωσε σε γάλλους δημοσιογράφους ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης Ζακ Μπαρό.
Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία
Σοκαρισμένος από τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ιταλία, τη Μάλτα, τις Καναρίους Νήσους και την Ελλάδα, ο κ. Μπαρό επιδιώκει την επανεκκίνηση του διαλόγου για τον καταμερισμό του φορτίου της υποδοχής των μεταναστών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στην Στοκχόλμη.
Ο ευρωπαίος επίτροπος θέλει να δοκιμάσει με αυτήν την ευκαιρία τις διαθέσεις της σουηδικής προεδρίας της Ένωσης, η οποία διάκειται αρνητικά, μαζί με τις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία, ως προς την ανάληψη νέων υποχρεώσεων.
Περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι διέσχισαν το 2008 τη Μεσόγειο προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. "Τα μεταναστευτικά ρεύματα στο μέλλον θα είναι τρομακτικά και ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μυωπική. Η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει δημοκρατίες όπως η Ελλάδα, εάν δεν ελεγχθεί", προειδοποίησε ο Ζακ Μπαρό.Η άκρα δεξιά στη χώρα αυτή πυροδοτεί κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την παρουσία μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ιταλία, όπου η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά υπαγορεύει την πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου ηγείται ηγετικό της στέλεχος, ο Ερνέστο Ρομπέρτο Μαρόνι....

Η ηγεσία της Λέγκας του Βορρά είχε προτείνει εδώ και λίγα χρόνια τα σκάφη που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες να γίνονται δεκτά με "βολές κανονιού". Την πρόταση αυτή υιοθετεί και ο ηγέτης της βρετανικής άκρας δεξιάς Νικ Γκρίφιν, νεοεκλεγείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ζακ Μπαρό ανησυχεί για τους υποψήφιους για είσοδο στην ΕΕ μετανάστες, έπειτα από την επίσκεψή του σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε "επώδυνες" και "συγκινητικές". "Οι άνθρωποι αυτοί με χειροκρότησαν και εγώ αναρωτήθηκα: τι τους έφερα;"."Ζητώ απεγνωσμένα να δοθεί προτεραιότητα στα μεταναστευτικά προβλήματα... αλλά η εξασφάλιση πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι δύσκολη", είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η Γαλλία συμφώνησε να υποδεχθεί 92 πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στη Μάλτα, όπου εξασφάλισαν "επικουρική προστασία", καθεστώς λίγο κατώτερο του πολιτικού ασύλου. "Μπορεί να είναι μια σταγόνα, αλλά μπορεί η σταγόνα αυτή να γεμίσει το ποτήρι", είπε ο Ερίκ Μπεσόν, υπουργός αρμόδιος για τη Μετανάστευση.

Την ίδια στιγμή, το Βέλγιο δεν μπορεί πλέον να διαχειρισθεί τις περί τις 18.000 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και τα κέντρα υποδοχής της χώρας είναι γεμάτα. Ο Ζακ Μπαρό τάσσεται υπέρ της εσωτερικής κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Αλλά η Ευρώπη είναι πολύ δυσκίνητη", είπε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν το 70% των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ωθώντας τους υποψήφιους στην παρανομία. Περί τα 8 εκατομμύρια αλλοδαπών ζουν σήμερα παράνομα στο έδαφος της ΕΕ.

"Πρέπει να επιτύχουμε οι αιτήσεις για άσυλο να κατατίθενται σε τρίτες χώρες", εκτός της Ένωσης. "Δεν είναι αποδεκτό ένας πρόσφυγας να πρέπει να πληρώσει 5.000 δολάρια για να περάσει από την Τουρκία στη Σάμο", είπε ο Ζακ Μπαρό, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία και τη Λιβύη για να διαπραγματευθεί σχετικές συμφωνίες και προτείνει οι πρεσβείες των χωρών της ΕΕ σε ορισμένες χώρες να έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ανθρωπιστικές άδειες εισόδου σε πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails