Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ο καφές θεραπεύει το Αλτσχάιμερ.


Αμερικανοί επιστήμονες λένε, πως τα άτομα τα οποία πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα μπορούσαν να αναστρέψουν τη μνήμη τους, αν κατανάλωναν τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Η έρευνα που έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι η καφεΐνη εμποδίζει την παραγωγή πρωτεϊνικών πλακών, κάτι που είναι χαρακτηριστικό της νόσου. Μια προηγούμενη μελέτη επίσης, επισήμανε την προστατευτική δράση που έχει ο καφές απέναντι στο Αλτσχάιμερ.

Βρετανοί ειδικοί, ωστόσο, λένε πως η παραπάνω διαπίστωση δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς με άνοια θα πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Η ποσότητα καφεΐνης που δόθηκε στα ποντίκια, ισοδυναμεί με 3 φλιτζάνια καπουτσίνο, 14 φλιτζάνια τσάι ή 20 φλιτζάνια αναψυκτικού που περιέχει καφεΐνη. Τα πειραματόζωα που λάμβαναν καθημερινά για δυο μήνες αυτές τις ποσότητες, εκτελούσαν πολύ καλύτερα τις δοκιμασίες μνήμης και σκέψης, σχεδόν εξίσου καλά όπως τα ποντίκια που δεν είχαν άνοια. Επίσης, παρουσίασαν μείωση κατά 50% των επιπέδων των πρωτεϊνικών πλακών, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, είναι καταστροφικές για τον εγκέφαλο. Ομοίως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι η καφεΐνη καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αλλαγές που παρατηρούνται στον εγκέφαλο και οι οποίες οδηγούν στην υπεραφθονία της πρωτεΐνης.

Ο Δρ Gary Arendash, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας αυτής, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, μια και η καφεΐνη θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη «θεραπεία» για περιστατικά που ήδη νοσούν από Αλτσχάιμερ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η ουσία αυτή αποτελεί ένα ασφαλές φάρμακο για τους περισσότερους ανθρώπους, το οποίο εύκολα επηρεάζει τον εγκέφαλο και φαίνεται να δρα άμεσα στη νόσο.»

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει τώρα να αρχίσουν οι δοκιμές και σε ανθρώπους, ώστε να δουν αν ανταποκρίνεται η ασθένεια το ίδιο άμεσα όπως και στα ποντίκια. Δεν είναι γνωστό εάν μικρότερα ποσοστά καφεΐνης θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώσουν με ασφάλεια περίπου 500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, εκτός των εγκύων και των υπερτασικών ατόμων.

1 σχόλιο:

admin είπε...

και δεν πίνω καθόλου!! την κάτσαμε την βάρκα

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails