Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

DNA και κάμερες προκαλούν θύελλα αντιδράσεων.


Αντιδράσεις και επικρίσεις έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά μέτρα που σχεδιάζονται αναφορικά με τη χρήση DNA για την εξιχνίαση εγκλημάτων αλλά και την εγκατάσταση καμερών σε δημόσιους χώρους για «προληπτική παρακολούθηση».

Η νομιμότητα των επικείμενων ρυθμίσεων εξετάζεται αυτή την περίοδο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις της για τα αμφιλεγόμενα μέτρα.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Γεραρής, τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις γενικές αρχές του δικαίου, ενώ οι τεχνολογικές λύσεις που επιλέγονται από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς θα πρέπει να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι το 2008 οι καταγγελίες για παράνομη λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο έτος φτάνοντας τις 1.800.

Πιο συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο μέρος τους οι καταγγελίες αφορούν σε σπίτια και πολυκατοικίες και σε 24 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα που φτάνουν συνολικά τα 673.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ετοιμάζει και θα προωθήσει την αναθεώρηση της οδηγίας για τα κλειστά κυκλώματα, ενώ ζήτησε την αποσύνδεση καμερών από σχολεία, υπουργεία, εργασιακούς χώρους και καταστήματα για λόγους προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.

Τέλος αναφορικά με τη δημιουργία «τράπεζας» DNA για την εξιχνίαση εγκλημάτων, η Αρχή επισημαίνει ότι το προωθούμενο μέτρο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και θα πρέπει να εφαρμόζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails