Στην αυγή του 21ου αιώνα το πνεύμα του Πυθαγόρα του Σάμιου, φιλόσοφου, μαθηματικού, γεωμέτρη και θεωρητικού της μουσικής αποτελεί στο διεθνές στερέωμα, όσο ποτέ άλλοτε, φάρο διεπιστημονικής προσέγγισης της μουσικής. Επιστημονικοί τομείς όπως η Μουσική Ακουστική, η Ψυχοακουστική, η Υπολογιστική Μουσικολογία, η Σύγχρονη Μουσική Θεωρία, η Αλγοριθμική Μουσική, η Μουσική Ψυχολογία κ.α. εδράζονται πάνω στην Πυθαγόρεια σκέψη. Από φιλοσοφική άποψη, η αισθητική θεώρηση του ήχου στο έργο του Πυθαγόρα -μέσα από αρχέτυπα συμβολισμών και ερμηνειών- αναδεικνύουν το πολυειδές έργο αυτού και των μαθητών του -των Πυθαγορείων- σαν ένα σημαντικό δείγμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς και σαν μια ανεξάντλητη πηγή για έρευνα και μελέτη.
Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην διαχρονική αξία του έργου του Πυθαγόρα του Σάμιου και της Πυθαγόρειας Σχολής, εν γένει, το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, συνδιοργανώνουν με την Νομαρχία Σάμου ,τον ΟΠΟΝΑΣ ,το Πνευματικό Κέντρο και τον Οργανισμό Τουρισμού του Δήμου Πυθαγορείου και την Πυθαγόρειο Ακαδημία επιστημονική διημερίδα με τίτλο :
«Η Πυθαγόρεια Θεώρηση της Μουσικής: μαθηματικές και φιλοσοφικές διαστάσεις»
Η διημερίδα θα περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους προσκεκλημένους, Έλληνες και ξένους, και θα διεξαχθεί στην την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου των Πυθαγορείων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φε Βασικοί θεματικοί άξονες της διημερίδας είναι :
Η πυθαγόρεια Αρμονία των Σφαιρών
Πυθαγόρας και σύγχρονη μουσική Ακουστική και ψυχοακουστική
Πυθαγόρας και μουσικοθεραπεία
Πυθαγόρας και μουσική θεωρία
Πυθαγόρας και Αριστόξενος
Η επίδραση της Πυθαγόρειας σκέψης στο έργο του Πλάτωνα
Η σχολή του Πυθαγόρα και μουσική (Φιλόλαος, Αρχύτας)
Πυθαγόρας και quadrivium
H εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια του φεστιβάλ Ηραία -Πυθαγόρεια
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου