Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

"Αποκρυπτογράφηση" των θαλάσσιων κυμάτων.


Σημαντικό βήμα για την κατανόηση του μηχανισμού γένεσης των τεράστιων θαλάσσιων κυμάτων, έκαναν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε ηλεκτρονική προσομοίωση που αναπτύχθηκε από ωκεανογράφους στις ΗΠΑ, καταγράφονται ο χρόνος και τα πιθανά σημεία όπου αυτά τα κύματα κάνουν την εμφάνισή τους. Δημιουργοί της προσομοίωσης είναι ο Τιμ Γιάνσεν του πανεπιστημίου του Σαν Φραντζίσκο και ο Τόμας Χέρμπερς του Ναυτικού μεταπτυχιακού προγράμματος, στο Μόντερει της Καλιφόρνια

Η θεωρητική μελέτη δείχνει πως οι παραθαλάσσιες περιοχές με διακυμάνσεις στο βάθος του νερού και ισχυρό ρεύμα είναι ευνοϊκές θέσεις για την ανάπτυξη αυτών των τεράστιων κυμάτων.

Το ύψος τους μπορεί να φτάσει έως και τα 18 μέτρα, δηλαδή περίπου όσο ένα 6-όροφο κτίριο και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε θαλάσσιες πλατφόρμες, αλλά και να παρασύρουν στην ακτή μεγάλα πλοία.

Ο μηχανισμός των κυμάτων

Οι ακτές και τα ισχυρά ρεύματα αποτελούν παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή της κατεύθυνσης και ταχύτητας των κυμάτων. Με αυτό τον τρόπο η ενέργειά τους συγκεντρώνεται σε ένα μοναδικό σημείο, το οποίοι οι ωκεανογράφοι ονομάζουν "εστιακή ζώνη του κύματος"...

Ο δρ. Γιάνσεν εξηγεί ότι ο μηχανισμός είναι αντίστοιχος με την ακτίνα που περνάει μέσα από ένα γυαλί, η οποία τελικά καταλήγει σε ένα μοναδικό σημείο (hot spot). Το ίδιο συμβαίνει και όταν ταξιδεύει ένα κύμα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στους υπολογιστές δεδομένα πραγματικών κυμάτων και στη συνέχεια επανέλαβαν πολλές φορές την ηλεκτρονική προσομοίωση, χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικά δεδομένα.

"Σε ένα κανονικό πεδίο κυμάτων, τρία κύματα ανά 10.000 είναι τόσο μεγάλα. Στην περίπτωση της εστιακής ζώνης τα μεγάλα κύματα που δημιουργούνται είναι τρία ανά 1.000. Το σημαντικό σε αυτή την έρευνα είναι ότι η διαδικασία επιβεβαίωσης των πειραμάτων είναι εύκολη. Έχουμε τη θεωρία μας και μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε διάφορες περιοχές για να δούμε αν ισχύει ή όχι", δηλώνει ο δρ. Γιάνσεν.

Ζωτικής σημασίας η κατανόηση του μηχανισμού

Η εύρεση των περιοχών όπου "χτυπούν" τα μεγάλα αυτά κύματα καθώς και το πότε, μπορούν να αποτρέψουν τις καταστροφές πλοίων και παράκτιων ή θαλάσσιων κατασκευών, αλλά και να βοηθήσει γενικότερα στη ναυσιπλοΐα.

Ο δρ. Γιάνσεν αναφέρει ότι "ο καθένας που βρίσκεται στον ωκεανό σίγουρα θα ήθελε να είναι ενήμερος για αυτά τα φαινόμενα", αλλά τονίζει πως η έρευνα είναι ακόμα σε θεωρητικό στάδιο. "Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστές, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακρυά από το να κάνουμε σίγουρες προβλέψεις οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως από τον κόσμο. Ωστόσο, είναι κάτι πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε", πρόσθεσε.

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα κύματα αυτά δεν είναι περίεργα, καθώς το θαλάσσιο περιβάλλον είναι τέτοιο που μπορεί να δημιουργήσει τυχαία κύμα κάθε ύψους την οποιαδήποτε στιγμή.

2 σχόλια:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Και τα κύματα από τις πυρηνικές τους δοκιμές;

busy bee είπε...

Καλημέρα Στέλιο!
Οπως συνήθως δεν μας τα λένε όλα!
Περιμένω με παγωμένη τσικουδιά και χοχλιούς!:)
Ωρα καλή σου.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails