Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Αποκλείουν την Κνωσό από τον κατάλογο της Ουνέσκο.


Το μπαλάκι της ευθύνης ρίχνει το υπουργείο Πολιτισμού προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Ηρακλείου για τη μη προώθηση του φακέλου υποψηφιότητας του Ανακτόρου της Κνωσού για την εγγραφή του στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, καθώς το μεγάλο «αγκάθι» του μνημείου είναι τα αυθαίρετα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του.
Είτε έτσι είτε αλλιώς ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΑΣ!!!

Οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού πολιτισμού:...
«Το Ανάκτορο της Κνωσού από το 2003 έχει (εκ νέου) συμπεριληφθεί στον αναθεωρημένο ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδας, στον κατάλογο δηλαδή των μνημείων που η χώρα μας κρίνει ότι ανταποκρίνονται στα κριτήρια Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας που έχουν τεθεί από τα όργανα της Ουνέσκο και προτίθεται να υποστηρίξει υποψηφιότητα εγγραφής τους στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η εγγραφή κάθε μνημείου στον Ενδεικτικό Κατάλογο, όπως ορίζεται στις Επιχειρησιακές Οδηγίες για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά (Παρίσι 1972) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε υποβολή υποψηφιότητας και την πρώτη δήλωση του ενδιαφέροντος της χώρας να προωθήσει την εγγραφή του μνημείου.
Εν τούτοις, για να υποστηριχθεί μία νέα υποψηφιότητα ενώπιον της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση για την εγγραφή ή όχι ενός μνημείου στον κατάλογο, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά προκαθορισμένων και αυστηρών προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις Επιχειρησιακές Οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω, οι οποίες απαιτούν όχι μόνο την υποβολή ενός πλήρους φακέλου για την τεκμηρίωση της μοναδικότητας και της εμβέλειας ενός μνημείου, αλλά και την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης για την προστασία και συντήρησή του, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Προϋπόθεση επίσης αποτελεί η συμμετοχή των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας στη χρηστή και βιώσιμη χρήση των μνημείων. ’λλωστε, η συμβατική ευθύνη της χώρας μας για κάθε εγγεγραμμένο μνημείο δεν εξαντλείται στην εγγραφή του στον κατάλογο, καθώς η κατάσταση διατήρησής του υπόκειται στην συνέχεια σε τακτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα κριτήρια εγγραφής εξακολουθούν να ισχύουν. Από τα αποτελέσματα των περιοδικών αυτών ελέγχων εξαρτάται και η παραμονή των ήδη εγγεγραμμένων μνημείων στον κατάλογο.
Στην περίπτωση του Ανακτόρου της Κνωσού, παρά τη διεθνή αναγνώριση και αναμφισβήτητη σπουδαιότητα του μνημείου, η υποστήριξη ανάλογης υποψηφιότητας δεν είναι δυνατή στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή γύρω από το ανάκτορο της Κνωσού βρίθει από πολεοδομικές παραβάσεις, τόσο στην ζώνη Α' όσο και τη ζώνη Β', με κυρίαρχο παράδειγμα την αυθαίρετη δόμηση οικιών, την κατασκευή χώρων σταθμεύσεως, τη λειτουργία βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, αλλά και την κακή εικόνα των τουριστικών καταστημάτων και των διαφημιστικών τους πινακίδων απέναντι από την είσοδο του ανακτόρου.
Για όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωθεί τόσο η Τοπική, όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες από την πλευρά τους ενέργειες, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι δυνατόν να προωθηθεί φάκελος υποψηφιότητας του Ανακτόρου της Κνωσού για εγγραφή του στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

1 σχόλιο:

D.Angel είπε...

Ντροπήηηηη
Νευρίασα πάλι!
Αντε γεια

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails