Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Με το κύμα των...15 εκ. ανέργων στην ΕΕ.

Με το κύμα απολύσεων του Ιουλίου η ανεργία θέριεψε σε μηνιαίο επίπεδο πρωτοφανές από το 1999 πλήττοντας το 9,5 % του εργατικού δυναμικού στη ζώνη του ευρώ. Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή Ένωση 21,8 εκατομμύρια άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά χωρίς να βρίσκουν. Η κρίση στον τουρισμό συνέβαλε στη νέα εκτίναξη της ανεργίας στο 18,5% στην Ισπανία .Τέσσερις στις δέκα θέσεις εργασίας για 25χρονους πτυχιούχους δεν υπάρχουν πια.

Το αντίδοτο του Βερολίνου στις απολύσεις, δηλαδή οι περικοπές ωρομισθίου αντί κατάργησης θέσεων ,δεν μπόρεσε να τιθασεύσει την ανεργία στην Γερμανία. Ούτε και στη Γαλλία σύμφωνα πάντα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Το φάντασμα της ρευστότητας υπενθυμίζει η πρώτη ευρωπαϊκή χρεοκοπία του φθινοπώρου.

Οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιβάτες της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας skay europe έμειναν άνεργοι. Χιλιάδες επιβάτες έχουν αποκλειστεί στην Ευρώπη μετά την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας . Χιλιάδες επιβάτες της αεροπορικής εταιρείας Sky Europe βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της εταιρείας αυτής χαμηλού κόστους και τη ματαίωση όλων των πτήσεών της χθες, Δευτέρα, το βράδυ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ρόλαντ Σραντζ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η εταιρεία δεν μπορεί να λάβει κάποιο μέτρο για την επιστροφή των επιβατών της στις χώρες τους. "Μια αεροπορική εταιρεία που χρεοκοπεί δεν μπορεί να διαπραγματευθεί συμφωνίες", αιτιολογήθηκε, σε ερώτηση που του υπεβλήθη από το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA...

Ωστόσο οι Αυστριακές Αερογραμμές (Austrian Airlines) πρότειναν στους επιβάτες της SkyEurope που έχουν αποκλειστεί τη μεταφορά τους στη Βιέννη έναντι του συμβολικού ποσού των 150 ευρώ. Η προσφορά αυτή ισχύει για τους προορισμούς που εξυπηρετεί και η Austrian Airlines: Άμστερνταμ, Αθήνα, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Ντουμπρόβνικ, Λάρνακα, Νίκαια, Παρίσι, Σόφια και Σπλιτ.

Πριν από την πτώχευσή της, η Sky Europe είχε ήδη ακυρώσει χθες τις πτήσεις της που αναχωρούσαν από τα αεροδρόμια της Μπρατισλάβα και της Πράγας. Η εταιρεία αυτή, η οποία ιδρύθηκε το 2001 από αυστριακούς επενδυτές, δεν κατέγραψε ποτέ κέρδη στα 6 χρόνια της λειτουργίας της. Εξυπηρετούσε περίπου 30 προορισμούς με πτήσεις της από τη Μπρατισλάβα, την Πράγα και τη Βιένη.

Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης επισκιάζονται Επίσης στο 9,5% παραμένει το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες .

ΗΠΑ: Η Walt Disney θα αγοράσει για 4 δισεκατομμύρια δολάρια το "βαρύ πυροβολικό" των κόμικς.

Ο αμερικανικός όμιλος των MME Walt Disney θα αγοράσει στο ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εταιρεία Marvel Entertainment, το "βαρύ πυροβολικό" στον τομέα των "κόμικς" και του κινουμένου σχεδίου, καθώς πολλά από τα "κόμικς" της εταιρείας αυτής έχουν ήδη κάνει τεράστια επιτυχία στον χώρο του κινηματογράφου, όπως το Spider man (άνθρωπος αράχνη) ή το iron man (άνθρωπος από ατσάλι).

"Αυτή η εξαγορά θα συνδυάσει το ισχυρό όνομα της Marvel και τον παγκόσμια αναγνωρισμένο κατάλογο της με τους χαρακτήρες όπως οι iron Man, spider Man, X-men, Captain America, Fantastic Four, Thor με τις δημιουργικές ικανότητες της Ντίσνεϊ", υπογράμμισαν σήμερα σε κοινή τους ανακοίνωση οι δυο όμιλοι.

H Disney επίσης θεωρεί στρατηγικής σημασίας την ένταξη της Marvel στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών της στοιχείων στον τομέα της ψυχαγωγίας και σε μια δομή επιχείρησης που επιτρέπει την μεγιστοποίηση της αξίας των δημιουργικών της περιουσιακών στοιχείων με πολλαπλές πλατφόρμες μετάδοσης.

"H Disney είναι η τέλεια δομή για τον φανταστικό κατάλογο των ηρώων της Marvel, καθώς είναι δεδομένη η ικανότητά της να αναπτύσσει την δημιουργία των περιεχομένων και των δραστηριοτήτων εξασφαλίζοντάς τα με τα πνευματικά της δικαιώματα", υπογραμμίζει την ίδια ανακοίνωση ο επικεφαλής της Marvel Αϊκ Περλμάτερ.

Ελλάδα: Απώλειες για επτά στις δέκα βιομηχανίες το α΄ εξάμηνο

Μόνο τρεις στις δέκα βιομηχανίες του Χρηματιστηρίου μπόρεσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 να βελτιώσουν, οριακά έστω, τα καθαρά αποτελέσματά τους, είτε αυξάνοντας τα κέρδη τους είτε περιορίζοντας τις ζημιές τους. Παρ' όλο που τα συνολικά καθαρά κέρδη του βιομηχανικού τομέα εμφανίζονται αυξημένα κατά 9,6%, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (70%) παρουσιάζει είτε μείωση κερδών είτε αύξηση ζημιών, καθώς και αντιστροφή του καθαρού αποτελέσματός τους από θετικό σε αρνητικό. Μία στις δύο βιομηχανίες ήταν ζημιογόνος.

Η προαναφερθείσα αύξηση κατά 9,6% των συνολικών καθαρών κερδών οφείλεται στη θεαματική αντιστροφή των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, η οποία βελτίωσε κατά 538 εκατ. ευρώ το καθαρό αποτέλεσμά της και με την υψηλή κερδοφορία της συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας. Εάν εξαιρεθεί η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, τα συνολικά καθαρά κέρδη του βιομηχανικού τομέα είναι μειωμένα κατά 30%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικότερα, οι 108 βιομηχανικές και εμποροβιομηχανικές εταιρείες του τομέα, συμπεριλαμβανομένων εννέα συμμετοχικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία, στην πλειονότητά τους είχαν σημαντικές απώλειες τζίρου, λειτουργικών κερδών και καθαρών κερδών, σε βαθμό που καταδεικνύει ότι ο βιομηχανικός τομέας της χώρας υφίσταται εντονότερα από κάθε άλλον τομέα οικονομικής δραστηριότητας τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Βελτίωση των λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων πέτυχαν μόνο 23 επιχειρήσεις (21%), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 85 (79%) οι οποίες οδηγήθηκαν σε περιορισμό τους. Αρνητικό πρόσημο έχουν τα λειτουργικά αποτελέσματα 29 εταιρειών (27%).

Σε ποσοστό 70% οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν μειωμένα κέρδη, αυξημένες ζημιές ή και αντιστροφή θετικού καθαρού αποτελέσματος σε αρνητικό. (75 εταιρείες). Εξαιρουμένης της ΔΕΗ τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στο επίπεδο των 511,5 εκατ. ευρώ το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2009 έναντι 731 εκατ. ευρώ το ίδιο εξάμηνο του 2008, δηλαδή είναι μειωμένα κατά 219,5 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 30% σε ποσοστό. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση καθαρών κερδών σε κλαδικό επίπεδο κατεγράφη στον κλάδο των επιχειρήσεων παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων.
Πηγή:Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails