Την ώρα που ο Πρωθυπουργός αναμένεται από ώρα σε ώρα να ανακοινώσει τις αποφάσεις του που θα καθορίσουν τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις, οι τραπεζίτες καταστρώνουν τα δικά τους πολιτικά και εκλογικά σενάρια, με βασική προτεραιότητα την αποφυγή του κλονισμού της εμπιστοσύνης της διεθνούς αγοράς στην ελληνική οικονομία.
«Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχαν να απασχολήσουν τόσο έντονα τους τραπεζίτες οι πολιτικές εξελίξεις», τόνιζαν χθες το βράδυ έγκυρες τραπεζικές πηγές, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά οι οικονομικές εξελίξεις.
Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι και το καλοκαίρι του 2007, λίγο πριν προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον τότε διοικητή της ΤτΕ, κ. Ν. Γκαργκάνα.
Στην παρούσα φάση, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε… on line σύνδεση με το τραπεζικό, καθώς η διεθνής κρίση έχει ανεβάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα.
Με ομόλογα αξίας 40 δις. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους, από την πορεία των οποίων, όπως φάνηκε και με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ 6μήνου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η κερδοφορία τους, οι τράπεζες ανησυχούν έντονα για τη ρευστή πολιτική κατάσταση, που θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει διεθνείς πιέσεις στα ελληνικά χρεόγραφα.
Οι τραπεζίτες βλέπουν, ότι η «έκρηξη» του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ποσοστό που μπορεί και να ξεπεράσει το 7% φέτος απαιτεί πολύ σκληρές αποφάσεις από την κυβέρνηση, που θεωρούν ότι είναι πολύ αμφίβολο αν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, όσο και αν έχει τη διάθεση να αντιμετωπίσει θετικά το ελληνικό αίτημα για (εύλογη) παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής ως το τέλος του 2012, δεν θα μπορούσε να προσφέρει μια «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, αφήνοντας περιθώρια δημοσιονομικής χαλαρότητας που θα κλόνιζαν όχι μόνο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά χρεόγραφα, αλλά και συνολικότερα την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που θα κομίσει ο κ. Γ. Προβόπουλος στον Πρωθυπουργό, είναι σαφές: η διατήρηση της σταθερότητας στην αγορά ομολόγων απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από την κυβέρνηση...
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος, ως στενός συνεργάτης του κ. Γ. Σουφλιά κατά το παρελθόν, στην ομάδα σύνταξης του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ. φέρεται να έχει ενημερώσει διεξοδικά τον κ. Σουφλιά για τις υψηλές απαιτήσεις της συγκυρίας και τους σοβαρούς κινδύνους κρίσης στην αγορά ομολόγων από ένα «στραβοπάτημα» της κυβέρνησης. Η ενημέρωση αυτή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες που οδήγησαν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στη διατύπωση της εισήγησής του στον Πρωθυπουργό για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με την επίκληση του εθνικού συμφέροντος.
Κοινή εκτίμηση στους τραπεζικούς κύκλους, είναι ότι οι εκλογές μπορεί να μην αποτελούν πανάκεια, θα δώσουν όμως στη χώρα αρκετά περιθώρια χαλάρωσης της ασφυκτικής πίεσης από τις αγορές και την Κομισιόν, μέχρι να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση και να προετοιμάσει το δικό της σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Το σοβαρότερο πρόβλημα, όπως ομολογούν τραπεζικοί παράγοντες, είναι ότι ακόμη και μετά τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό ίσως να παραμείνει «θολό», στην περίπτωση που δεν θα σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν αυτό συμβεί, τονίζουν, οι τραπεζίτες θα ρίξουν όλο το (όχι αμελητέο…) πολιτικό τους βάρος υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού από τα δύο μεγάλα κόμματα, με μοναδική εντολή τη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Άλλωστε, κοινή είναι η πεποίθηση στους τραπεζικούς κύκλους, ότι η πρωτοφανής σημερινή οικονομική κρίση απαιτεί μεγάλη «πολιτική δύναμη πυρός» για να αντιμετωπισθεί, με όλα τα αναγκαία αντιδημοφιλή μέτρα, και αυτή την ισχύ μπορεί να έχει μόνο μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων εξουσίας.
Καθώς οι άνεμοι της κρίσης αρχίζουν πάλι να πνέουν απειλητικοί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα (ενδεικτική είναι η χθεσινή «βουτιά» στην Wall Street, λόγω των φόβων για τεράστιες «κρυμμένες» ζημιές των τραπεζών και για την πιθανή κατάρρευση μεγάλων hedge funds), οι τραπεζίτες καθιστούν με όλη την απαραίτητη διακριτικότητα σαφές στους πολιτικούς συνομιλητές τους, ότι η χώρα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο για διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Και «δείχνουν» προς τη λύση της συγκυβέρνησης, σε περίπτωση που αποβεί κυβερνητικά άγονη η προσεχής εκλογική αντιπαράθεση…
Πηγή:Sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου