Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, μια κληρονομιά.

Η δημοσιογράφος Φιλιώ Κοντραφούρη υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στη Νέα Υόρκη της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, την ημέρα "που άλλαξε ο κόσμος" . Οκτώ χρόνια αργότερα, βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά, στο Αφγανιστάν και καταγράφει τις αγωνίες ενός άλλου, "πληγωμένου"΄κόσμου από την 11η Σεπτεμβρίου.

Τη στιγμή που πριν οκτώ χρόνια, ο πλανήτης παρακολουθούσε άφωνος από την τηλεόραση τα όσα διαδραματίζονταν στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Αφγανιστάν σιγά-σιγά βράδιαζε. Το ρεύμα τότε ήταν ελάχιστο και ο περισσότερος κόσμος που είχε ηλεκτρικό, προερχόταν αποκλειστικά από γεννήτριες. Οι δρόμοι στην Καμπούλ ήταν άδειοι, όπως κάθε απόγευμα, κι ας ήταν τα μαγαζιά ανοιχτά. Για γυναίκες στους δρόμους, ούτε λόγος. Κι αν υπάρχει κάτι από την εποχή των Ταλιμπάν που δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι Αφγανοί, είναι η απέραντη σιωπή που επικρατούσε κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας.

Έτσι κι εκείνο το βράδυ, όπως χρόνια, όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς τηλεόραση (αφού τις είχαν απαγορεύσει οι Ταλιμπάν), χωρίς τηλέφωνα, χωρίς σχεδόν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Όταν εκείνο το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου άκουσαν από το ραδιόφωνο (που δούλευε με μπαταρίες και απαγορευόταν να παίζει μουσική) για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, οι περισσότεροι Αφγανοί δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε ένα τέτοιο μέρος. Δεν ήξεραν καν ότι μπορεί να υπάρχουν τόσο ψηλά κτίρια στον κόσμο. Σε κάποια απομακρυσμένα μέρη του Αφγανιστάν, τα νέα έφτασαν τουλάχιστον τέσσερις μέρες μετά. Και σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν, όπου στα σχολεία οι δάσκαλοι έδιωξαν τα παιδιά και τους είπαν να πάνε στα τζαμιά για να τους ανακοινώσουν κάποια “πολύ ευχάριστα νέα,” οι Αφγανοί, χωρίς να ξέρουν ακόμα τι ακριβώς συμβαίνει και τι αντίκτυπο θα είχε στη χώρα τους, λυπήθηκαν. “Έχουμε περάσει τόσους πολέμους κι έχουμε χάσει τόσα παιδιά, εκείνη την ώρα ευχήθηκα ποτέ, κανένας να μη χάσει το παιδί του,” μου είπε ένας Αφγανός τις προάλλες για το πως αισθάνθηκε όταν έμαθε για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ FOREIGN PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails