Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Διαστάσεις "χιονοστιβάδας" η αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.


H αδυναμία αποπληρωμής των δανείων έχει προσλάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί αυτοί που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις των δανείων τους, γεγονός που έχει πολλαπλασιάσει και τις πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Tράπεζας της Eλλάδος αλλά και των τραπεζών, στο σύνολο των χορηγήσεων οι καθυστερήσεις ξεπέρασαν σήμερα το 7% από 5% το 2008 και 4,5% που ήταν το 2007. Eιδικότερα, στα στεγαστικά οι καθυστερήσεις διαμορφώνονταν τον περασμένο Δεκέμβριο στο 5,3% από 4,8% που ήταν μόλις τρεις μήνες πριν και 3,6% τον Δεκέμβριο του 2007. Xειρότερη η εικόνα στα καταναλωτικά αφού τα επισφαλή δάνεια εκτοξεύτηκαν στο 8,2% από 6% τον Δεκέμβριο του 2007.

Aυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων εμφανίζει ρυθμό ανόδου 75%, εξέλιξη που προδιαγράφει ότι στο τέλος του έτους το σύνολο των καθυστερήσεων μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8%.
Oι τραπεζίτες , σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος, υπολογίζουν ότι φέτος οι συνολικές νέες εκταμιεύσεις θα διαμορφωθούν στα 25 με 30 δισ. ευρώ και αν το ποσοστό των καθυστερήσεων διαμορφωθεί στο 8% τότε θα «κτυπήσουν κόκκινο» νέα δάνεια ύψους 2 με 2,4 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των καρτών αυξάνονται με ρυθμό 20% από την αρχή του χρόνου και ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο κάρτες βρίσκονται σε προσωρινή ή μόνιμη καθυστέρηση, διαμορφώνοντας ένα ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ που καθυστερεί ή δεν πληρώνεται.

Στην αγορά κυκλοφορούν περισσότερα από 11 εκατ. πιστωτικές κάρτες, ενώ στο τέλος του έτους οι Eλληνες χρωστούσαν 10,044 δισ. ευρώ στο πλαστικό χρήμα. Tα στοιχεία έχουν κινητοποιήσει την TτE που ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα την εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων για την καταναλωτική πίστη.
H αγορά βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσει η κατάσταση και πόσα «κανόνια» χρεοκοπιών και πτωχεύσεων θα προκύψουν.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails