Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Κικέρων υπέρ Φλάκκου…

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Η σημερινή μου «blog-άποψη» είναι πιπεράτη, αλλά όχι δικό μου δημιούργημα. Το κείμενο μου ήρθε από καλό φίλο στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. Φυσικά και δεν προτίθεμαι να το δεχτώ άμεσα ως αυθεντικό (όχι επειδή είναι πολύ μα πάρα πολύ αιχμηρό για εμάς τους Έλληνες, αλλά αντίθετα επειδή είναι εκπληκτικά επίκαιρο μετά από 2000 χρόνια και γίνεται πιο χρήσιμο μια και διανύουμε περίοδο Εθνικών εκλογών). Και για το λόγο αυτό θα παρακαλέσω εσάς τους φιλολόγους αναγνώστες μου να ελέγξετε την αυθεντικότητά του πριν καταλήξουμε όλοι στο επιφώνημα τύπου, τελικά, «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…»

Γράφει ο Κικέρωνας, έτος 59 π. Χ. σε κείμενο υπεράσπισης του κατηγορούμενου συμπατριώτη του Φλάκκου:

«Είναι αλήθειες ότι θα πω για την ελληνική φυλή. Δεν της αρνούμαι τη λαμπρότητα του λόγου, την επίδοση στα γράμματα και τις καλές τέχνες, ούτε το χάρισμα της ιδιοφυΐας, της ρητορείας και οτιδήποτε άλλο διεκδικήσουν δεν μπορώ παρά να τους το αναγνωρίσω. Όμως το έθνος αυτό δεν αντελήφθη ποτέ τη σοβαρότητα της μαρτυρίας που απαιτεί απόλυτη εντιμότητα. Από πού προέρχεται η φράση «μου δανείζεις μαρτυρία;» από Γάλλους ίσως ή από Ισπανούς; Είναι καθαρά ελληνική. Ακόμη και οι αγνοούντες την ελληνική γνωρίζουν καλά την έννοια της φράσης αυτής.

Παρακολουθήστε με πόση αυθάδεια συζητούν και με πόσης έλλειψη σοβαρότητας διαλέγονται και θα αντιληφθείτε ότι υπό ουδενός ενδοιασμού διακατέχονται. Σε καμία περίπτωση δεν απαντούν ευθέως στο ερώτημα που τίθεται. Αντίθετα πλατειάζουν δολιχοδρομούντες. Ουδέποτε ενδιαφέρονται να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους αποφεύγοντας τους κινδύνους της απόδειξης.

Πώς να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη ανθρώπους για τους οποίους ο όρκος είναι παιχνίδι, η μαρτυρία εμπαιγμός, η υπόληψη κενή σκιά; Ανθρώπους για τους οποίους ο έπαινος, η υποχρέωση, τα συγχαρητήρια ακόμη και η οικονομική κατάσταση οφείλονται σε αναιδή ψευδολογία;

Είναι γνωστόν, άλλωστε, ότι οι ελληνικές πολιτείες διοικούνται κατά τρόπο τυχάρπαστο από ανεύθυνες συνελεύσεις. Ας μην αναφερθούμε στα της σημερινής Ελλάδας που από καιρού καταστράφηκε από τα διάφορα πολιτικά κόμματα.

Η παλαιά και ένδοξη Ελλάδα με το κλέος και την ευδαιμονία της καταστράφηκε πάντοτε από το ίδιο κακό αίτιο. Δηλαδή την αχαλίνωτη δράση και την ανευθυνότητα των συνελεύσεών της.

Τους θώκους της εξουσίας καταλάμβαναν σχεδόν πάντοτε άνδρες αδαείς και άσχετοι προς όλα τα θέματα. Αυτοί περιέπλεκαν την πολιτεία σε μάταιους πολέμους και περιπέτειες. Τα αξιώματα δίνονταν στους ταραχοποιούς και διώκονταν όσοι είχαν προσφέρει καλές υπηρεσίες.

Τέτοια δε συνέβαιναν ακόμη και στην Αθήνα τον καιρό εκείνο που θαυμαζότανε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο!

Να θυμάστε λοιπόν όποτε πρόκειται για ελληνικά ψηφίσματα ότι αυτά δεν είναι παρά το παραλήρημα ενός αλλοπρόσαλλου όχλου, φωνή ανθρώπων ουτιδανών, κραυγή άκριτη και αστάθμητη λαού ανόητου και ψεύτη και η φρενίτιδα της συνέλευσης του πλέον επιπόλαιου όλων των εθνών!…

*Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010

4 σχόλια:

OOO είπε...

"Να θυμάστε λοιπόν όποτε πρόκειται για ελληνικά ψηφίσματα ότι αυτά δεν είναι παρά το παραλήρημα ενός αλλοπρόσαλλου όχλου, φωνή ανθρώπων ουτιδανών, κραυγή άκριτη και αστάθμητη λαού ανόητου και ψεύτη και η φρενίτιδα της συνέλευσης του πλέον επιπόλαιου όλων των εθνών!…"

Ετσι λοιπον,ο κ.καθηγητης,τους ψηφους αυτων που αναφερει πιο πανω ζητα σαν υποψηφιος δημαρχος.!!
Και ετσι θα τους εκλαβω,
αγαπητε μου.
Καταλαβαινω οτι σε τιμα η παρουσια του στο μπλογκ σου,αλλα,αλλα,
εμενα με προσβαλει.
Σε μενα γνωστος απο παλαια,
θα επιστρεψει..? στο τιποτα..?

busy bee είπε...

Καλησπέρα "Αντε γειά"!
Θα διαφωνήσω μαζί σου, εμένα προσωπικά δεν με προσβάλει, γιατί θεωρώ ότι δεν ανήκω στο "όχλο" αυτόν τον συγκεκριμένο.
Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Και οπωσδήποτε δεν έχει να κάνει η παρουσία στο μπλογκ, αν και ακόμα αν διαφωνούσα πάλι θα μπορούσε να φιλοξενηθεί η άποψη του οποιουδήποτε στο μπλογκ.
Αλλωστε το έχω κάνει στο παρελθόν.
Επί του προσωπικού δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη και άποψη.
Ωρα καλή.

OOO είπε...

"οχλος" ειναι απλως ο "θορυβος" απο τις ομιλιες στις λαικες συνελευσεις στην αρχαια Αθηνα.
Κυριολεκτω,και κυριολεκτει.
Μιλαει για "λαο ανοητο" και του
"πλέον επιπόλαιου όλων των εθνών!…"
Στις δημοτικες εκλογες θα καταλαβει
οτι ουτε ανοητοι ειμαστε ουτε επιπολαιοι.

busy bee είπε...

Kαλημέρα!
Κάτι άλλο είπα νομίζω...
Ωρα καλή.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails