Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.


Στοιχεία, που δείχνουν ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την ισραηλινή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, φέρνει στο φως έκθεση του ΟΗΕ. Η έκθεση καταλογίζει παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αμάχων τόσο εκ μέρους του Ισραήλ αλλά και από τη Χαμάς.

Στη Γάζα σκοτώθηκαν από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 18 Ιανουαρίου περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι.

Η έκθεση αριθμεί 574 σελίδες, βασισμένες σε συνεντεύξεις μαρτυρίες και φωτογραφίες και παρουσιάστηκε από τον δικαστικό Ρ. Γκόλντστόουν, ο οποίος είχε διερευνήσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Ρουάντα.

Όσον αφορά την πλευρά των Ισραηλινών, η έκθεση αναφέρει ότι ουσιαστικά, στην προσπάθεια "τιμωρίας" της Χαμάς, "τιμωρήθηκε" όλος ο αποκλεισμένος πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας. Επίσης αναφέρει ότι η ισραηλινή πλευρά δεν πέτυχε να διερευνήσει κατάλληλα τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

"Το Ισραήλ δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, οι τραυματισμοί πολιτών και οι υλικές ζημιές", υπογραμμίζει η έκθεση.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου, ουσία που προκαλεί σοβαρά εγκαύματα σε όποιον βρίσκεται σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο κρούσης. Αναφέρει ακόμη την ισραηλινή επίθεση κατά κτιρίου της UNRWA υπηρεσίας αρωγής για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους εκ πρόθεσης βομβαρδισμούς των νοσοκομείων Al-Quds και Al-Wafa.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται πέντε περιπτώσεις όπου άμαχοι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ τη στιγμή που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους - ακόμη και άμαχοι που κρατούσαν άσπρες σημαίες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και περιπτώσεις που άμαχοι σκοτώθηκαν ακολουθώντας τις διαταγές ισραηλινών στρατιωτών για εκκένωση.

Αναφορά γίνεται στην επίθεση εναντίον τεμένους, την ώρα της προσευχής, ενώ αρκετοί παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες "ασπίδες", μπροστά από τον ισραηλινό στρατό.

Όσον αφορά την παλαιστινιακή πλευρά, η έκθεση αναφέρει ότι η εκτόξευση ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ, μπορεί να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, καθώς δεν διαχωρίζονται στρατιωτικοί στόχοι από τους ισραηλινούς πολίτες. "Όταν δεν υπάρχει κάποιος στρατιωτικός στόχος και οι ρουκέτες εκτοξεύονται κατά αστικών περιοχών, ισοδυναμούν με επίθεση κατά αμάχων" αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν κάλεσε τέλος τους αντάρτες να απελευθερώσουν τον Γκιλάντ Σαλίτ, τον ισραηλινό στρατιώτη που είναι αιχμάλωτος από το 2006.
Η πλήρης έκθεση - βασισμένη σε 188 συνεντεύξεις, πάνω από 10.000 σελίδες αναφορών και 1.200 φωτογραφίες - θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Φώτο: Ρήψη με βόμβες φωσφόρου σε σχολείο στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails