Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Oικονομικό "κραχ" στην αγορά του Ηρακλείου.


Για δεδομένο οικονομικό «κραχ» στην αγορά του Ηρακλείου κάνουν πλέον λόγο οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς καθημερινά πληθαίνουν τα λουκέτα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα εκατοντάδες ενοικιαστήρια στις βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων που περιμένουν καρτερικά τον επόμενο ενοικιαστή, ο οποίος όμως τελικά δεν βρίσκεται.
Αν και η αγορά έχει χτυπηθεί ανελέητα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τα ενοίκια στο εμπορικό κέντρο της πόλης εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, με αποτέλεσμα οι έμποροι μέσα στην απόγνωσή τους να τα εγκαταλείπουν κακήν κακώς, μη αντέχοντας να πληρώνουν μισθώματα που φτάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο κοπανιστός αέρας να τιμάται μέχρι και 300.000 ευρώ (!), ανάλογα βεβαίως την περιοχή και το εμβαδό του καταστήματος.
Τελευταίο εξωφρενικό παράδειγμα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, όπου εμπορικό κατάστημα με είδη ένδυσης οι ιδιοκτήτες τους δεν άντεξαν το ενοίκιο των 15.000 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα το αναπόφευκτο κραχ.
Το περίεργο πάντως είναι ότι αν και καθημερινά αυξάνονται τα ενοικιαστήρια στα εμπορικά ακίνητα, οι ιδιοκτήτες τους φαίνεται ότι δεν νερώνουν το κρασί τους, καθώς δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση το μίσθωμα, με το σκεπτικό ότι μετά από κάποιους μήνες θα βρεθεί τελικά κάποιος να το νοικιάσει.
«Τα λειτουργικά έξοδα, αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, λόγω της γνωστής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και την αδυναμία των καταναλωτών να ψωνίσουν, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες, έχουν σαν αποτέλεσμα πάρα πολλοί συνάδελφοί μας να αναγκάζονται να κλείνουν τα μαγαζιά τους, και να αναζητούν μικρότερα καταστήματα όσον αφορά στα τετραγωνικά που σημαίνει μικρότερα μισθώματα, ή να εγκαταλείπουν εν τέλει οριστικά το εμπόριο».
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουμαντάκης η εικόνα του τοπικού εμπορίου είναι ακόμα δραματικότερη περιφερειακά της πόλης όπου καθημερινά πολλά συνοικιακά μικρά κυρίως μαγαζιά τραβούν οριστικά τα ρολά.
«Σε όλα αυτά που συμβαίνουν έρχεται και το άθλιο τραπεζικό σύστημα που βάζει την οριστική ταφόπλακα στο λιανεμπόριο της πόλης. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο για να πάρεις ένα μικρό δάνειο από την τράπεζα να τίθεται ένας και μοναδικός εκβιαστικός όρος: να υπάρχουν απόλυτα εξασφαλισμένες εμπράγματες υποθήκες, διαφορετικά δάνειο δεν δίνεται, και όλα αυτά κάτω από την απόλυτη αδιαφορία της Τράπεζας Ελλάδος».
Το τελειωτικό χτύπημα δέχτηκαν δεκάδες καταστήματα στο Ηράκλειο με τη λήξη των εκπτώσεων, οι οποίες όπως είναι γνωστό δεν πήγαν καθόλου καλά και σε τοπικό επίπεδο, καθώς η πτώση σε σχέση με πέρυσι ξεπέρασε το 40%, και με το δεδομένο στοιχείο ότι στις εκπτώσεις τις καλοκαιρινές του 2008, η κατρακύλα στον τζίρο της αγοράς είχε καταγραφεί στο 20% με 25%.
Βλέποντας λοιπόν οι ντόπιοι καταστηματάρχες την κάθετη πτώση στις εισπράξεις τους, και πιεζόμενοι ασφυκτικά από το τραπεζικό σύστημα, προτίμησαν να βάλουν οριστικά λουκέτο στα μαγαζιά τους, προκειμένου να μην βγάλουν στο σφυρί ό,τι κινητό και ακίνητο είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.
Πηγή:εφημ.ΤΟΛΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails