Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Οι φαμίλιες της ελληνικής πολιτικής.

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, κυρίως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, υπενθύμισε ότι η πολιτική στην Ελλάδα, κατά ένα μεγάλο μέρος, τείνει να αναχθεί σε οικογενειακή υπόθεση. Εξέχον παράδειγμα, άλλωστε, είναι η σχεδόν μονότονη εναλλαγή των «τζακιών» Καραμανλή και Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας.

Πληθώρα σημερινών υποψηφίων κληρονομεί το όνομα και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις μία θέση στο Κοινοβούλιο. Την εκλογή των συγγενών πρώην βουλευτών διευκολύνει σε πολλές περιπτώσεις η έτοιμη κομματική πελατεία, δυστυχώς ουκ ολίγες φορές προϊόν και αθέμιτων πρακτικών, όπως οι χαριστικές παροχές σε πιστούς οπαδούς. Με άλλα λόγια, το ρουσφέτι.

Η έκταση της «οικογενειοκρατίας» στην ελληνική πολιτική σκηνή, μάλλον, συνδράμει στη διαιώνιση μιας αντίληψης που θέλει την προσφορά στα κοινά να προσεγγίζεται ορισμένες φορές ως οικογενειακή επιχείρηση. Ασφαλώς, η συγγένεια με έναν παλαιότερο πολιτικό δεν αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ούτε αποτελεί «ενοχοποιητικό στοιχείο» αυτή καθαυτήν.
Το μέγεθος και τις συχνές συνέπειες της «οικογενειοκρατίας» στην ελληνική πολιτική έχει επικαλεστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και ο διεθνής Τύπος:

Monde:
Τα μεγάλα τζάκια -Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου- εναλλάσσονται στην εξουσία για δεκαετίες με τους αυλικούς τους να επωφελούνται από ένα σύστημα οι επιπτώσεις του οποίου πλήττουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Liberation: Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά συνεχίζουν να συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων, παρά τις δεσμεύσεις για «σεμνότητα» και «ανθρωπιά».

Times: Το πολιτικό κατεστημένο που κυριαρχείται από τις οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου δεν έχει πείσει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Δύση.
http://www.tvxs.gr/v21697

3 σχόλια:

Ελευθερία Αραβανή είπε...

ίσως τελικά να μας αρέσουν οι φαμίλιες μας! οι πολιτικές!
ίσως ο λαός μας νιώθει σιγουριά μέσα σε αυτές!τί να πούμε...αφού πάμε στις κάλπες με την ελπίδα του διορισμού μας και τους πιστεύουμε ακόμα!!!ίσως να μην έχουμε πειστεί ακόμη ότι πορεύεσαι καλύτερα αυτόνομα και διαφοροποιημένα, παρά εμπλεκόμενος και εξαρτημένος. ίσως!
είμαστε υπεύθυνοι όπως και να χει!

busy bee είπε...

Καλησπέρα Ελευθερία!
Θα ωριμάσουμε άραγε μια κάποια στιγμή σαν λαός?...ίσως!
Και οπωσδήποτε...ναι!, είμαστε υπεύθυνοι, η θεωρούμε τους άλλους υπεύθυνους?
όπως και νάχει...καλή σου ώρα.

Tyler Durden είπε...

το όνομα και η καταγωγή μετράνε στη χώρα μας πιο πολύ, άλλωστε αυτό είναι χαρακτηριστικό και του εμπορίου: η τάδε φίρμα μας κρατάει από το 1900, 1930, 1950, 1960, από παππού σε γιο και εγγονό, κλπ, λες και η συνταγή της επιτυχίας να κληρονομείται.

Επίσης, ο παραπάνω συσχετισμός με το εμπόριο ανοίγει και το θέμα των πελατειακών σχέσεων με τους πολιτικούς, τα ρουσφέτια και το βόλεμα των συγγενών και των μελλοντικών τους γεννεών,

τη διαχείρηση και κληρονομιά τεράστιων περιουσιών από τις λαμογιές και τα σκάνδαλα που δεν βγήκαν στη φόρα, κλπ, κλπ που ωθούν στην πολιτική σκηνή να εναλλάσσονται λίγα τζάκια.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails