Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Δυσοίωνα τα μηνύματα του τουρισμού και για το 2010.


Μία ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό αναμένεται να είναι το 2010 για τη χώρα μας. Αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρουσίασαν ειδικοί αναλυτές της εταιρείας GfK από χώρες της Ευρώπης.

Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται από συνολικά 40.000 σημεία πώλησης ταξιδιωτικών πακέτων από τις χώρες Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία. Τα πρώτα μηνύματα για τη χώρα μας εμφανίζονται δυσοίωνα, με τη Βρετανία να σημειώνει πτώση -13,4% και -3% από τη Γερμανία που είναι οι βασικότεροι τροφοδότες τουριστών για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, η μεγαλύτερη κινητικότητα πώλησης ταξιδιωτικών πακέτων που κλείνονται από τις αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας παρατηρείται στο τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, ενώ για τη γαλλική αγορά η αντίστοιχη περίοδος εστιάζεται στο τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου.

Τέλος, μεγαλύτερη κινητικότητα από την ιταλική αγορά παρατηρείται το διάστημα Μαΐου - Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το γενικό διευθυντής της GfK Hellas κ. Σ. Καμηλέρη, χαρακτηριστικό όλων των χωρών φέτος ήταν το γεγονός ότι σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που βοήθησε τη χώρα μας να περιορίσει σημαντικά την πτώση της τουριστικής κίνησης φέτος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή της GfK Egor Shashi-khin, η Κρήτη συγκέντρωσε 40,7% των συνολικών πακέτων που κλείστηκαν από τη Ρωσία, ενώ με ποσοστό 24,7% και 16,3% ακολουθούν η Χαλκιδική και η Ρόδος αντίστοιχα... Και ενώ η τουριστική σεζόν βαδίζει προς το τέλος της, συνεχίζεται η παρουσία ξένων δημοσιογράφων στην ανατολική Κρήτη. Αυτές τις ημέρες φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Elounda Mare, ένδεκα -ωραίες- Ρωσίδες δημοσιογράφοι (…και ένας άνδρας!).

Όλοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πρώτη τους επίσκεψη στην Κρήτη και όλοι διαβεβαιώνουν ότι θα επανέλθουν στον Άγιο Νικόλαο την επόμενη άνοιξη για να καθίσουν περισσότερες ημέρες και να εξερευνήσουν καλύτερα το Λασίθι.

Είναι αισιόδοξοι ότι, αν δεν αλλάξει κάτι στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, του χρόνου θα μας έλθουν περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες.

Όλοι συμφωνούν ότι, τα πάντα εξαρτώνται από πιθανά απρόβλεπτα γεγονότα που πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά το πολύ ευπαθές προϊόν του τουρισμού.

Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερες επισκέπτες και, βασικά, σε οικονομική ανάκαμψη της Κρήτης, αλλά και κατ`επέκταση της χώρας.
Ιδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails