Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση... αμ` δε!


Περισσότεροι Ελληνες στρέφονται στα φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα:
Παγκόσμια ημέρα διατροφής σήμερα και σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, οι καταγγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα έφθασαν στις 900 μέσα σε ένα χρόνο, από πέρυσι 16 Οκτώβρη-2008, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 20% περίπου των καταγγελιών του πίνακα παραπόνων.

Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με την ασφάλεια τροφίμων και την ποιότητα διατροφής και τούτο οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις στα ζητήματα αυτά, όπως :

-Η απουσία σχεδόν των ελεγκτικών μηχανισμών , στην παραγωγή και στην αγορά.

Ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι δεν στελεχώνονται από ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων αλλά είναι και πολυκερματισμένοι ( ΕΦΕΤ- Υπουργεία-Νομαρχίεςκλπ).

-Έλλειψη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και πληροφόρησης των καταναλωτών.

Τα Ελληνόπουλα καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ στα υπέρβαρα και την παχυσαρκία. Αυξάνονται τα ταχυφαγεία και οι αγρότες κάνουν αλόγιστη χρήση ποσότητας φυτοφαρμάκων, χωρίς να τους ενημερώνει κανένας.

-Εταιρείες τροφίμων διαφημίζουν προϊόντα , με διατροφικούς ισχυρισμούς ( κάνει καλό στα κόκαλα ρίχνει την χοληστερίνη) , χωρίς να αποδεικνύονται ιατρικά .

-Σήμανση προϊόντων . Στα περισσότερα υπάρχουν ετικέτες χωρίς να αναγράφονται βασικά στοιχεία ( περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη, αλάτι).


-Μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

«Οταν σήμερα μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 650 περίπου ευρώ τον μήνα για διατροφή για να τα φέρει βόλτα σίγουρα θα στραφεί σε φθηνά και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων καταναλωτών στρέφονται σε τέτοιου είδους προϊόντα, όταν τα προϊόντα διατροφής στην Χώρα μας , είναι από τα ακριβότερα στην Ε.Ε και οι μισθοί φθάνουν το 65% του μέσου όρου των μισθών των Χωρών της Ε.Ε.» καταλήγει το ΕΛΚΕΚΑ.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails