Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

42 χρόνια από την δολοφονία του Τσε!


42 χρόνια μετά τη δολοφονία του στη Βολιβία ο Τσε Γκεβάρα εξακολουθεί να ακτινοβολεί παγκοσμίως και να αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης για νέους αγώνες. Να συνεγείρει συνειδήσεις ως ο ασυμβίβαστος επαναστάτης και διεθνιστής που δεν μπαίνει σε «καλούπια» και δεν κάνει την εξουσία αυτοσκοπό.

Σήμερα, η Βολιβία, με τον Έβο Μοράλες στη θέση του Προέδρου, τιμάει και επίσημα τον Τσε. Αλλά και γενικότερα η Λατινική Αμερική κινείται – με τον ένα ή άλλο τρόπο – στην κατεύθυνση που εκείνος οραματίστηκε.

Σαράντα δύο χρόνια μετά, ο «μύθος» του Τσε όχι μόνο δεν έχει θαμπώσει, αλλά συνεχώς ενισχύεται και παγκοσμιοποιείται. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες ανισότητες, διαρκείς πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Όταν η ίδια η ζωή στη γη απειλείται από την οικολογική καταστροφή και την εξάπλωση των πυρηνικών. Όταν οι ανισότητες διευρύνονται και οι κοινωνικές πληγές βαθαίνουν, όχι μόνο στις φτωχές αλλά και στις πλούσιες χώρες.

Όταν –σε αντίθεση με όλα αυτά- αναπτύσσεται ένα πολύμορφο παγκόσμιο κίνημα με συνθήματα «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» και «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», ένας κόσμος που να «χωράει πολλούς κόσμους», σύμφωνα με τους Ζαπατίστας. Όταν το ερώτημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» γίνεται ξανά επίκαιρο.
Πηγή: http://www.synaspismos.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails