Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

"Ο βυθός μέσα από την μάσκα μου"!



Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με 17.000 χλμ. παραλίας. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με την θάλασσα, ν’ανακαλύπτουμε τον υπέροχο κόσμο της, ν’απολαμβάνουμε τις αναρίθμητες χαρές που μας προσφέρει. Όμως η θάλασσα δεν είναι μόνο πεδίο διασκέδασης και ψυχαγωγίας – είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γενικότερη ισορροπία στο περιβάλλον, χωρίς το οποίο δε νοείται η συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας.

Στη θάλασσα ζουν χιλιάδες ζώα και φυτά, απόλυτα αλληλοεξαρτώμενα μεταξύ τους. Κάθε ένα απ’αυτά υποστηρίζει μια άλλη μορφή ζωής, δημιουργώντας μια πολύ εύθραυστη και ευαίσθητη τροφική αλυσίδα. Συχνά όμως η ανθρώπινη δραστηριότητα λειτουργεί βλαπτικά προς το θαλάσσιο περιβάλλον, οδηγώντας το σε συνεχή υποβάθμιση.

Η θαλάσσια βιοποικιλότητα κινδυνεύει : αυτό υποστηρίζουν ειδικοί και επιστήμονες, καθώς πολλά είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.

Στη θάλασσα τα λιβάδια της Ποσειδωνίας συνεχώς καταστρέφονται, η εντατική αλιεία μειώνει όλο και περισσότερο τους πληθυσμούς των ψαριών,διάφορα είδη οργανισμών κατά τόπους εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται η τροφική αλυσίδα και η ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η ρύπανση απειλεί τη ζωή πολλών ειδών ενώ τα αποτελέσματα δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και τη ζωή των ανθρώπων.

Ο βυθός της θάλασσας τείνει να μετατραπεί σε μία απέραντη χωματερή όπου αντί για ψάρια, χελώνες, και άλλους μικρούς ή μεγάλους θαλάσσιους οργανισμούς θα έχει μόνο σκουπίδια.

Φαντάζεστε ένα θαλάσσιο κόσμο όπου αντί για δελφίνια, χελώνες, αστερίες, ιππόκαμπους, κοχύλια, κοράλλια θα έχει πλαστικά μπουκάλια, αποτσίγαρα, μπάζα, αλουμίνια, και κάθε λογής ανθρώπινο σκουπίδι??

Τα δίχτυα των ψαράδων θα είναι άδεια ή στην καλύτερη περίπτωση με μολυσμένα ψάρια και σκουπίδια. Οι φίλοι της θάλασσας δε θα μπορούν να απολαμβάνουν με τη μάσκα τους το θαυμαστό κόσμο του βυθού, ο οποίος θα είναι η μακρινή ανάμνηση ενός παρελθόντος που θα έχει οριστικά χαθεί.

Εμείς τι κάνουμε??? Μένουμε θεατές ή αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία του θαλάσσιου κόσμου και των υπέροχων κατοίκων του???

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και το ΟΙΚΑΔΕ το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ διοργανώνουν τη σχολική χρονιά 2009-2010 Καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα:

«Ο βυθός μέσα από τη μάσκα μου...».
Περισσότερες πληροφορίες: http://medsos.gr/medsos/index.php?option=com_content&view=article&id=663

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails