Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Μία τράπεζα με "ηθικές αξίες" και στην Ελλάδα.


Σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Ελλάδα της δική της «ηθική τράπεζα». Τον επόμενο μήνα αναμένεται στη χώρα μας ο κ. Mauro Meggiolaro, διευθυντής επικοινωνίας και έρευνας της αντίστοιχης ιταλικής τράπεζας, Banca Etica καθώς και ο πρόεδρος της Fabio Salviato για ένα δεύτερο κύκλο σχετικών συζητήσεων. Ο πρώτος κύκλος είχε πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη επίσκεψη του Mauro Meggiolaro στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο.
Η ελληνική πλευρά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία μίας ελληνικής «ηθικής» ή «πράσινης» τράπεζας. Η ιταλική τράπεζα έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία υποκαταστήματος στη χώρα μας αλλά στηρίζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας αυτοκέφαλης ελληνικής τράπεζας και προσφέρει τη στήριξή της. Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσει και η επικείμενη άφιξη των αντιπροσώπων της στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του διαλόγου. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών ενδιαφέρεται για την ίδρυση ανάλογου φορέα στη χώρα μας και παράλληλα προετοιμάζει τη θεμελίωση μιας Ευρωπαϊκής Ηθικής Τράπεζας το 2010.
Σίγουρα ο όρος «ηθική τράπεζα» ακούγεται τελείως οξύμωρος. Πρόκειται πάντως για χρηματοπιστωτικούς φορείς δοκιμασμένους και επιτυχείς. Στόχος της λειτουργίας τους αποτελεί η στήριξη ατόμων και ομάδων που αποκλείονται από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα (άνεργοι, μετανάστες, αποφυλακισθέντες, ΑΜΕΑ) και διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και ισότιμης συμμετοχής όλων των μετόχων.

24 «ηθικές τράπεζες» λειτουργούν σε 13 χώρες του κόσμου με θεαματικά αποτελέσματα ήδη από τη δεκαετία του ’70. Στηρίζουν, με τη χορήγηση μικροπιστώσεων, όσους δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν από τα τραπεζικά καταστήματα. Κριτήρια για τη δανειοδότηση είναι ο κοινωνικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων. Η τράπεζα ανταμείβεται για την εμπιστοσύνη που δείχνει στους πελάτες της, αφού τα ποσοστά μη αποπληρωμής στην ηθική τράπεζα αγγίζουν μόλις το 0,3%, τη στιγμή που στις «συμβατικές» τράπεζες είναι περί το 10%... Η παγκοσμίως γνωστότερη «ηθική τράπεζα» είναι η «Τράπεζα των Φτωχών» στο Μπαγκλαντές, επισήμως Grameen Ban, που ιδρύθηκε το 1983 από τον Muhammed Yunus, ο οποίος τιμήθηκε μάλιστα με Νομπέλ Ειρήνης το 2006 γι’ αυτή του την πρωτοβουλία.

Στην Ευρώπη λειτουργούν πολλές «πράσινες», «ηθικές» ή «συνεταιριστικές» τράπεζες, που χορηγούν μικροπιστώσεις, χωρίς όμως, όπως δηλώνουν, «να κάνουν φιλανθρωπία». Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά πολλαπλασίασαν τον τζίρο τους κατά 30% από τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα, η ιταλική Banca Etica, η γαλλική Nef και η ολλανδική Triodos συνεργάζονται, ώστε το 2010 να ιδρυθεί μια Ευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα.
Παρά τον ενθουσιασμό για την προοπτική ίδρυσης μίας τέτοιας τράπεζας στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής η ελληνική πραγματικότητα δεν διευκολύνει τη δημιουργία της. Οι δυσκολίες αφορούν στην ελληνική νομοθεσία που προϋποθέτει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την ίδρυση τράπεζας. Πιθανό είναι να προσανατολιστούμε στο μοντέλο των συνεταιριστικών τραπεζών που ήδη υφίστανται στην Ελλάδα. Οι συνθήκες πάντως για την ίδρυση ενός τέτοιου εναλλακτικού χρηματοπιστωτικού φορέα είναι πλέον πιο ώριμες σύμφωνα με τους ειδικούς και το ιταλικό μοντέλο είναι αυτό που δείχνει πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα.
Για τη δημιουργία της ελληνική ηθικής τράπεζας, συγκεντρώνονται υπογραφές υποστηρικτών στο http://www.ecovision-net.gr/ .
Πηγή: Καθημερινή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακαρι να γινει μια τραπεζα με αξιες ,τιποτα δεν ειναι ακατορθωτο.

Greek Rider είπε...

Παρόλο που από ό,τι έχω διαβάσει αυτές είναι καλές προσπάθειες, όποιος έχει καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

Πάντως τράπεζα και αξίες είναι κάτι ασύμβατο εξ ορισμού. Ίσως θα έπρεπε να αλλάξουν το όνομα και από τράπεζα να το πουν ίδρυμα χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails