Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2009

Το Σφεντύλι "αντιστέκεται" στο φράγμα Αποσελέμη.

Μεγάλη ιστορία ενδέχεται να γίνει τις επόμενες μέρες με τους κατοίκους του χωριού «Σφεντύλι». Η ιστορία έχει ως εξής. Έχει δημοπρατηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα έργο από το ΥΠ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το φράγμα Αποσελέμη, πρόκειται για ένα τεράστιο φράγμα στο οποίο θα μαζευτούν όλα τα νερά από τις γύρω περιοχές και το οροπέδιο Λασιθίου. Για αυτό το φράγμα έχουν ακουστεί πάρα πολλές καταγγελίες και έχει πολλές αντιδράσεις.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το Φράγμα του Αποσελέμη και τις επιπτώσεις του
Το χωριό Σφεντύλι βρίσκεται μέσα στο φράγμα αυτό και όπως αναμενόταν θα πρέπει να απαλλοτριωθεί. Οι κάτοικοι όμως καταγγέλλουν ότι τα λεφτά που πήρανε ως αποζημίωση για τα σπίτια τους αφενός μεν είναι λίγα σε σχέση με την αξία του σπιτιού τους αφετέρου δε οι δικηγόροι που ανέλαβαν τις υποθέσεις τους πήραν μεγάλες προμήθειες και μετά τους παράτησαν. Να σημειώσω εδώ ότι το χωριό Σφεντύλι είναι ένα μεσαιωνικό χωριό με πλούσια ιστορία και περίπου 80 κατοίκους( οι 20 εξ αυτών, κυρίως μεγάλης ηλικίας,λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν και αν θέλουν ας τους πνίξουν) ενώ μέσα στο μέρος που πρόκειται να πλημμυρίσουν βρίσκετε και μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες των αδερφών Φωκά( άξιο λόγου ότι ενώ η αρχαιολογία ενώ παρεμβαίνει για ψήλου πήδημα.. αυτή την εκκλησία φαίνεται ότι την έχει ξεχάσει..).
Δόθηκε 10 μέρες προθεσμία στους κατοίκους που αντιδράνε...
να αφήσουν τα σπίτια τους γιατί πρέπει να κατακλίσουν το μέρος. Άραγε αν δεν φύγουν τι θα κάνουν; θα βάλουν τα ΜΑΤ να διώξουν μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους με το ζόρι;
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι πολλές καθώς εκτός από τα έργα που θα αλλάξουν το φυσική ομορφιά με ένα τεράστιο και άσχημο φράγμα ενδέχεται να «στεγνώσει» ένα τεράστιο μέρος που περιλαμβάνει τα Λασιθιώτικα βουνά και τις γύρω περιφέρειες. Όπως είναι λογικό το φράγμα θα ρουφήξει σχεδόν όλους τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στερηθούν το νερό γεωτρήσεις και πηγές στις περιοχές αυτές.
Τέλος δεν ξέρω πως θα καταφέρουν να ζήσουν στους πρόποδες ενός τέτοιου φράγματος (το χωμάτινο πέλμα του οποίου έχει πλάτος 300 μ., μήκος 600 μ., και ύψος 56 μέτρα) πάνω από 500 κάτοικοι του χωριού Ποταμιές. Υπό το φόβο μια ξαφνικής θραύσης του φράγματος θα κινδυνεύει πραγματικά η ζωής τους αναπάσα στιγμή ( μιας και κανένας δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις μελέτες υπουργείων). Εκτός από αυτό επειδή πρόκειται για φράγμα με στάσιμα νερά το νερό που θα βρίσκεται μέσα θα βαλτώνει και φαντάζομαι πως η δυσωδία κτλ θα είναι έντονη.
Για να δούμε πως θα καταλήξει η ιστορία με το κατά πολλούς προβληματικό αυτό φράγμα..
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails