Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Όνειρα που ήταν ψευδαισθήσεις, μάχες που κερδήθηκαν και άλλες που δε δόθηκαν ποτέ…


Κοινωνικοί αγώνες, η πορεία της Αριστεράς, μάχες που χάθηκαν, προσπάθειες που δεν καταβλήθηκαν αποτυπώνονται στην πολιτική ποιητική συλλογή της Νάντιας Βαλαβάνη “Η μεγάλη εποχή” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ταξιδευτής”.

Η συλλογή παρουσιάστηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα “Ανδρόγεω” στο Ηράκλειο.

Για το βιβλίο μίλησαν η ποιήτρια, Βούλα Επιτροπάκη, ο δικηγόρος, Δημήτρης Ξυριτάκης, και η συγγραφέας, Νίκη Τρουλλινού.

Ποιήματα διάβασαν ο σκηνοθέτης Γιώργος Αντωνάκης και η Νάντια Βαλαβάνη.

Η κ. Επιτροπάκη εστίασε στο ποιητικό μέρος της συλλογής, τις πνευματικές και ποιητικές συνομιλίες που υπάρχουν στα ποιήματα και στο σημαίνον «πόλη», στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η Ν. Βαλαβάνη. Ακόμα, αναφέρθηκε στη συλλογή από τη φιλολογική σκοπιά και το εικαστικό μέρος με τα κολάζ. Η κ. Επιτροπάκη θεωρεί πως μέσα από την ποίηση, ο δημιουργός μπορεί να περάσει πολλά μηνύματα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα ο σκοπός του.

Η κ. Τρουλλινού αναφέρθηκε σε εκείνη τη γενιά που έκανε όνειρα, τα οποία τελικά αποδείχθηκαν ψευδαισθήσεις.

Ο κ. Ξυριτάκης ανέφερε πως η ποίηση της Ν. Βαλαβάνη, «έχει μια μελαγχολία, η οποία πληγώνει τον αναγνώστη αλλά ταυτόχρονα τον κάνει να σκέφτεται πράγματα που δε θα έπρεπε να γίνουν και έγιναν ή πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν είχαν γίνει. Μιλά για χαμένες ευκαιρίες και προσπάθειες που δεν έγιναν τους χρόνους που έπρεπε. Έχει μια πίκρα που πληγώνει και προβληματίζει τον αναγνώστη, τον κάνει να αναρωτιέται γιατί». Αναφορές δε γίνονται μονάχα στην Αριστερά της Ελλάδας αλλά και σε κοινωνικούς αγώνες, «υπάρχει ένας προβληματισμός που αγγίζει κάθε άνθρωπο, μια πανανθρώπινη διάσταση έχει η σκέψη της», είπε ο κ. Ξυριτάκης.
Patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails