Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ανασφαλείς με τις οικονομικές προοπτικές εμφανίζονται οι Έλληνες.


Τρίτοι πιο ανασφαλείς με τις οικονομικές προοπτικές εμφανίζονται οι Έλληνες με βάση το δείκτη Ευαισθησίας (Ανασφάλειας) Καταναλωτών βαρόμετρο «Genworth 2009» που προέκυψε έπειτα από έρευνα της ομώνυμης πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα ο βαθμός απαισιοδοξίας σχετικά με τη μελλοντική οικονομική ευημερία ξεπερνά το μέσο όρο, με το ένα τρίτο των νοικοκυριών να αναμένει επιδείνωση της κατάστασης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο Δείκτης έδειξε πως το 45% των ελληνικών νοικοκυριών είναι οικονομικά ανασφαλή και μόνο το 4% νιώθει οικονομική ασφάλεια. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, συχνά ή πάντα (40%).

Η ελληνική οικονομία απέδωσε σχετικά καλύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, τα υψηλά όμως επίπεδα δανεισμού των Ελληνικών νοικοκυριών, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας, κάνουν τους καταναλωτές να νιώθουν ευάλωτοι.
Ο Peter Barrett, Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος Lifestyle Protection της Genworth Financial, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα για τα εγκαίνια του νέου υποκαταστήματος, δήλωσε: “Η οικονομική ανασφάλεια έχει αναδειχθεί σε ιδιαιτέρως πιεστικό ζήτημα, δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων δύο ετών. Η Genworth εγκαινίασε το Δείκτη, καθώς πιστεύουμε πως επιβάλλεται να κατανοήσουμε ποια νοικοκυριά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα προκειμένου οι ιθύνοντες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιτύχουν την οικονομική ασφάλεια. Είναι η τρίτη χρονιά που παρακολουθούμε την ανασφάλεια στην Ευρώπη η οποία μας αποκαλύπτει τις εμπειρίες διαφόρων χωρών και νοικοκυριών μέσα από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Χαίρομαι που μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε και την Ελλάδα σ’ αυτή τη σημαντική έρευνα για πρώτη φορά"...“Τα διαφορετικά επίπεδα ανασφάλειας στην Ευρώπη αντικατοπτρίζουν αναμφίβολα τις διαφορετικές εμπειρίες ύφεσης στις διάφορες χώρες και το βαθμό στον οποίο ορισμένες αγορές αρχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, σε αντίθεση με κάποιες άλλες. Οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια, η Ιρλανδία και η Πολωνία, επωφελήθηκαν της οικονομικής άνθισης και της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένων των υψηλών επιπέδων ανάπτυξης που ακολούθησαν, είναι σαφές πως το σοκ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπήρξε εντονότερο εδώ", λέει η Καθηγήτρια Elaine Kempson του Personal Finance Research Centre – ακαδημαϊκού συνεργάτη της Genworth για το Δείκτη.

Αντίθετα, η Πορτογαλία και η Νορβηγία παρουσίασαν μεγάλη πτώση των επιπέδων οικονομικής ανασφάλειας, με τις τιμές τους να πέφτουν κατά 25 και 23 βαθμούς αντίστοιχα. Συνεπώς, η Νορβηγία πήρε τη θέση που κατείχε ως τώρα η Δανία ως η ασφαλέστερη χώρα του Δείκτη.
Η έρευνα διεξήχθη από την Ipsos MORI εκ μέρους της Genworth Financial. Το συνολικό δείγμα περιλάμβανε 15.000 νοικοκυριά – το άτομο στο όνομα του οποίου το κατάλυμα ανήκει ή ενοικιάζεται ή ο/ή σύντροφός του, προκειμένου να προκύψουν αξιόπιστα στοιχεία από τα άτομα με οικονομικές ευθύνες – δηλαδή 1.000 άτομα σε κάθε μια από 14 ευρωπαϊκές αγορές: Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Τουρκία) - και Ηνωμένες Πολιτείες. Επί τόπου έρευνα έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 2009. Η έρευνα διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις. Το σχεδιασμό του Δείκτη ανέλαβε το Personal Finance Research Centre, του Πανεπιστημίου του Bristol και το European Credit Research Institute.

Ο Δείκτης Genworth προέκυψε από την απάντηση σε δύο ερωτήσεις:
• Αναλογιζόμενοι τη γενική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού σας, πόσο συχνά αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες;
• Σκεφτόμενοι τους επόμενους 12 μήνες, πιστεύετε πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού σας θα βελτιωθεί, θα μείνει στάσιμη ή θα επιδεινωθεί;

Συνδυάζοντας τις απαντήσεις, προκύπτουν τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Ο Δείκτης λαμβάνει το λόγο του ποσοστού των ατόμων στην οικονομικά ασφαλή ομάδα προς το ποσοστό της οικονομικά ευαίσθητης ομάδας. Η τιμή που προκύπτει προσαρμόζεται σε κλίμακα όπου ο βαθμός -100 αντιστοιχεί στη μέγιστη δυνατή σχετική οικονομική ασφάλεια και ο βαθμός 100 στη μέγιστη δυνατή σχετική οικονομική ανασφάλεια.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails