Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.


Η χρήση των καρτών στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική συγκυρία, το επιθυμητό ύψος των δαπανών κατά περίπτωση αλλά και με το προσδοκώμενο όφελος, σύμφωνα με έρευνα της MasterCard Barometer που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Ειδικότερα, δύο στους πέντε Έλληνες δηλώνουν ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι ενώ ένας στους 3 συμμετέχοντες, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, δηλώνει ότι κινείται στα ίδια επίπεδα. Ένας στους 4 και κυρίως στις ηλικίες 45-54 δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα είναι η "ακρίβεια" και η "αύξηση των τιμών". Αντίθετα, οι νεαρότερες ηλικίες, για τις οποίες διαμορφώνονται νέες συνθήκες ζωής (φοιτητές, νιόπαντροι, νέοι γονείς κλπ) είναι αυτές που αναφέρουν περισσότερο λόγους "αύξησης αναγκών και υποχρεώσεων".

Ένας στους τέσσερις από όσους δήλωσαν ότι ξοδεύουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει ως κύριο λόγο τη "μείωση του εισοδήματος" και την "ύπαρξη οικονομικής δυσχέρειας". Κυριότερο λόγο μείωσης των δαπανών αποτελεί η "κρίση" και η "μη ύπαρξη συγκεκριμένου λόγου" (συνολικά 48% των ερωτηθέντων) από όπου διαφαίνεται η πρόληψη ή / και η ανησυχία λόγω της πρόσφατης οικονομικής συγκυρίας. Η "οικονομική δυσχέρεια" και η "μείωση του εισοδήματος" αναφέρεται περισσότερο από τις παραγωγικές ηλικίες των 35-54 χρόνων, ενώ λόγους "αποταμίευσης" και "καλύτερης διαχείρισης" αναφέρουν κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 55 ετών)...Χρήση πιστωτικών καρτών για τις αγορές

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, 21% δήλωσαν κάτοχοι καρτών. Οι άντρες, περισσότερο από τις γυναίκες, και οι ηλικίες 35-44 είναι αυτοί που χρησιμοποιούν κυρίως κάρτες για τις αγορές τους. Ως κυριότερο λόγο χρήσης της κάρτας αναφέρουν την "δυνατότητα καταβολής άτοκων δόσεων". Άλλοι λόγοι είναι: η ευκολία καθώς δεν χρειάζεται να έχουν οι κάτοχοι μαζί τους μετρητά, οι ειδικές προσφορές μέσω της χρήσης καρτών, τα προγράμματα επιβράβευσης μέσω της χρήσης καρτών, η έλλειψη μετρητών και η διευκόλυνση στις ηλεκτρονικές αγορές

Οι γυναίκες και ηλικίες έως 44 χρονών θεωρούν ως βασικότερο λόγο χρήσης τις άτοκες δόσεις που τους προσφέρουν οι έμποροι σε συνεργασία με τις τράπεζες, ενώ οι συμμετέχοντες ηλικιών 18 - 44 αναφέρουν επίσης την ευκολία - καθώς δεν χρειάζονται μετρητά - τα προγράμματα επιβράβευσης και τις αγορές μέσω internet.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους όσοι έχουν κάρτα δεν την χρησιμοποιούν, είναι η ανάγκη για "καλύτερο έλεγχο των δαπανών τους" (αναφέρεται κυρίως από γυναίκες και μεγαλύτερες ηλικίες) και επειδή θεωρούν ότι τα "μετρητά είναι πιο ασφαλή" (αναφέρεται σε μεγαλύτερο βαθμό από άντρες και ηλικίες κάτω των 45 χρονών).

Ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει πρόθεση να πραγματοποιήσει μία μεγάλη αγορά στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των αντρών και των νεαρότερων ηλικιών.
www.banknews.gr

4 σχόλια:

busy bee είπε...

Οταν θα μελετήσουμε αρκετά την ψυχοσύνθεση του Ελληνα, ίσως καταλάβουμε τι είναι αυτό που τον οδηγεί με την τόση ακρίβεια και την αύξηση τιμών, αυτός να "ξοδεύει" περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω
Πως δεν πρεπει, να χρησιμοποιουντε οι καρτες
Πρωτον, παντα ξοδευεις περισσοτερα απ οσα μπορεις , οι "ατοκες ειναι με τοκο, ας διαβασουν το τοκο που εχουν απ τη τραπεζα καθε μηνα.
Μονο σε αναγκη για ενα ψυγειο, μια κουζινα η τροφιμα αν δεν εχουν λεφτα και οσο γινεται λιγοτερο.
Αλλα ετσι για ρουχα παπουτσια, ταξιδια, καλλυντικα προσοχη μακρια, θα τρεχετε και δε θα φθανετε.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Ανώνυμε
Η άτοκη δόση είναι άτοκη φυσικά και μόνον αν μπορούμε και εξοφλούμε ΟΛΟ το ποσό που υπάρχει στο υπόλοιπο. Δηλαδή αν χρησιμοποιούμε την κάρτα μας κανονικά για τον σκοπό που δημιουργήθηκε. Απλά να μην κουβαλάμε πάνω μας χρήμα.
Ολα τα υπόλοιπα σε βάζουν με μαθηματική ακρίβεια σε μιά μάυρη τρύπα.
Εγώ προσωπικα αυτό κάνω και ρίχνω στις κάρτες μου κάοιους πάγιους λογαριασμόυς αλλά τελευταία πάγιες εντολές δέχονταικαι οι τ΄ραπεζες για εξοφλ΄ησεις λογαριασμών.
Πάντως αν η κάρτα είναι χρεωστική είναι πολύ χρήσιμη να μην κουβαλάς χρήματα σε ταξίδια στο εξωτερικό.

Γενικά είναι ένα μέσο που θέλει πολύ προσοχή πώς να το χρησιμοποιείς

busy bee είπε...

Καλησπέρα!
Φίλε Saki, τα πράγματα έχουν όπως ακριβώς αναφέρεις, προσωπικά χρησιμοποιώ πιστωτικές 25 χρόνια και δεν έχω πληρώσει ποτέ τόκους.
Η σωστή χρήση και εδώ κάνει πάντα την διαφορά.
Ωρα καλή.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails