Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Φτώχεια, Παγκόσμιο Εμπόριο και οι Ρίζες της Τρομοκρατίας


Για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις θεμελιώδεις αιτίες της φτώχειας, λέει πρώην «οικονομικός δολοφόνος». Άρθρο του John Perkins στο περιοδικό Yes.
ο άρθρο του John Perkins είναι βασισμένο στο τελευταίο βιβλίο του "Hoodwinked: An Economic Hitman Reveals Why the World Financial Markets Imploded—and What We Need to Do to Remake Them":

«Ελεύθεροι σκοπευτές του ναυτικού έσωσαν έναν άοπλο Αμερικανό καπετάνιο φορτηγού πλοίου και σκότωσαν τρεις Σομαλούς πειρατές σε μια τολμηρή επιχείρηση στον Ινδικό Ωκεανό την Κυριακή, τερματίζοντας μια πενταήμερη έκρυθμη κατάσταση μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας μικρής ομάδας ληστών σε μια σκεπαστή πορτοκαλί σωστική λέμβο στο Κέρας της Αφρικής.

Οι New York Times δημοσίευσαν αυτή την ιστορία τον Απρίλιο του 2009. Οι λέξεις "πειρατές", "ληστές", "τολμηρή επιχείρηση" είναι τυπικές για τα αμερικανικά μέσα. Εμφάνισαν το περιστατικό σαν κάποιοι καουμπόηδες να είχαν καλπάσει για να σώσουν μια πόλη πολιορκούμενη από τον Billy the Kid και τη συμμορία του. Έχοντας ζήσει σε εκείνο το μέρος του κόσμου ως οικονομικός δολοφόνος, ήξερα ότι υπήρχε και μια άλλη πλευρά σε ό,τι συνέβαινε. Αναρωτήθηκα γιατί κανείς δε ρωτούσε για τις αιτίες της πειρατείας.

Θυμήθηκα τις επισκέψεις μου με τους Μπούγκι όταν στάλθηκα στο Ινδονησιακό νησί Σουλαβέσι στις αρχές της δεκαετίας του 70'. Οι Μπούγκι ήταν διαβόητοι πειρατές από την εποχή των εταιρειών της ανατολικής Ινδίας στα 1600 και 1700. Η αγριότητά τους ενέπνεε τους ευρωπαίους ναυτικούς να πειθαρχούν τα παιδιά τους με απειλές ότι "ο Μπούγκιμαν (bugiman) θα τους βρει". Στα 1970, φοβόμασταν ότι θα επιτεθούν τα τάνκερ πετρελαίου μας καθώς περνούσαν από το στενό της Μαλάκα.

Έκατσα ένα απόγευμα με έναν από τους πρεσβύτερους στην ακτή του Σουλαβέσι. Παρακολουθήσαμε τους ανθρώπους της φυλής του να κτίζουν ένα ναυτικό γαλιόνι, γνωστό ως prahu, ακριβώς όπως έκανα εδώ και αιώνες. Σαν μια γιγαντιαία φάλαινα στη στεριά, ήταν ψηλή και στεγνή, υποστηριζόμενη κατακόρυφα από κακοτράχαλους πασσάλους και έμοιαζε να βγαίνουν ρίζες από το φλοιό του. Ντουζίνες αντρών σπρώχνονταν γύρω του, δουλεύοντας με σκεπάρνια, τσεκούρια και τρυπάνια χειρός. Του εξέφρασα τις ανησυχίες της κυβέρνησής μου γνωστοποιώντας του ότι πρόκειται να ανταποδώσει σε περίπτωση που απειλούνταν οι διαδρομές πετρελαίου.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.tvxs.gr/v26224

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails