Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Η "γκρίνια" είναι αντικειμενική.


Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν να βρίσκονται σε καλή διάθεση, φαίνεται ότι εκείνοι που είναι πιο απαισιόδοξοι και πιο "γκρινιάρηδες" βλέπουν τα πράγματα πιο αντικειμενικά. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον έρευνα αυστραλών ερευνητών που δημοσιεύεται στο Australian Science Magazine.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι εκείνοι που διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα, είναι πιο καλοί στις εκτιμήσεις τους και παίρνουν πιο ορθές αποφάσεις. Αυτό συμβαίνει - αναφέρει ο καθηγητής Joe Forgas - επειδή αυτά τα συναισθήματα ευνοούν την παρατήρηση και την ενδελεχή σκέψη. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος αναφέρει ότι η καλή διάθεση ευνοεί τη δημιουργικότητα.

Για τις ανάγκες της μελέτης του ο Forgas, έβαλε ορισμένους εθελοντές να παρακολουθήσουν ταινίες που δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα και άλλους να παρακολουθήσουν ταινίες που δημιουργούν πιο στενόχωρα, ώστε να τους θέσει στις αντίστοιχες ψυχολογικές καταστάσεις... Στη συνέχεια τους υπέβαλλε σε ορισμένες δοκιμασίες, όπως το να εκτιμήσουν την αλήθεια που κρύβεται σε "αστικούς μύθους" και να κάνουν αναφορές και εκτιμήσεις για γεγονότα τα οποία παρακολούθησαν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι ήταν σε καλή διάθεση είχαν πιο "φτωχές" επιδόσεις ενώ εκείνοι που δεν ήταν σε καλή διάθεση μετέφεραν με μεγαλύτερη ακρίβεια όσα είδαν και άκουσαν και έκαναν λιγότερα λάθη.

"Η αρνητική διάθεση προκαλεί καλύτερη εστίαση της προσοχής στα εξωτερικά ερεθίσματα και προσεκτικότερη σκέψη" δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι άνθρωποι ήταν καλύτεροι και στη γραπτή έκφραση. Συμπερασματικά - όπως αναφέρει - "όσοι βρίσκονται σε ελαφρά αρνητική διάθεση μπορούν να εκφραστούν πιο εύγλωττα και να επιτύχουν αποτελεσματικότερη επικοινωνία".

Παλαιότερη μελέτη του Forgas έδειξε ότι και ο καιρός επηρεάζει τις διανοητικές διεργασίες των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια ημερών με συννεφιά τα άτομα φαίνεται να έχουν καλύτερη μνήμη, ενώ κατά τις ηλιόλουστες ημέρες οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο "ξεχασιάρηδες".
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails