Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Πως οι τράπεζες «τσεκουρώνουν» τους μικροκαταθέτες…


Βαθιά το χέρι στην τσέπη των μικρών καταθετών βάζουν οι ελληνικές τράπεζες, με… πρωτοπόρες στην «αφαίμαξη» τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς), που συνολικά ελέγχουν τα δύο τρίτα της αγοράς και κινούν τα νήματα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ακριβώς πώς οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μεταφέρουν το «λογαριασμό» της κρίσης και των μειωμένων περιθωρίων κέρδους τους στις πλάτες των μικροκαταθετών, οι οποίοι ακόμη και αν «κλείσουν» τα χρήματά τους για ένα χρόνο λαμβάνουν αποδόσεις που δεν καλύπτουν ούτε το σημερινό χαμηλό πληθωρισμό!

Τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων προθεσμίας με διάρκεια μέχρι 12 μήνες είχε καταρρεύσει στην Ελλάδα στο 2,08%, πολύ μακριά από το 5,36% που προσφερόταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008, εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης, που είχε υποχρεώσει τους τραπεζίτες να προσελκύσουν πάλι καταθέτες στα γκισέ. Το επιτόκιο αυτό δεν απείχε παρά 40 μονάδες βάσης από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 1,61%.

Στην πράξη, όμως, η πλειονότητα των καταθετών, που μπορούν να δεσμεύσουν ποσά μέχρι 50.000 ευρώ στις τράπεζες, και απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας με τη μερίδα του λέοντος στις καταθέσεις, απολαμβάνουν επιτόκια πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο και είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της περιόδου... Οι μεγαλύτερες τράπεζες, έχοντας το προνόμιο της άνετης πρόσβασης στις φθηνές χρηματοδοτήσεις από την ΕΚΤ, περιφρονούν τους μικροκαταθέτες και τους προσφέρουν όχι μόνο πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά επιτόκια που φαίνεται να συγκλίνουν στα ίδια περίπου ποσοστά, με οριακές μόνο αποκλίσεις. Σημειώνεται, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξάγει εδώ και τρία χρόνια έρευνα για εναρμονισμένες πρακτικές από τις τράπεζες στη λιανική τραπεζική, αλλά προς το παρόν δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ΤτΕ στην ιστοσελίδα της (στη διεύθυνση: http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/transactionsinfo/rates.aspx), τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων για μικρά ποσά και για διάστημα μέχρι 12 μήνες διαμορφώνονται ως εξής:
- Η Alpha προσφέρει 1,01% για όλα τα ποσά μέχρι 50.000 ευρώ,
- Η Eurobank κλιμακώνει το επιτόκιο από 0,95% μέχρι 1,01%,
- Η Εθνική προσφέρει 0,72% για όλα τα ποσά μέχρι 50.000 και
- Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει 0,96% επίσης για όλα τα ποσά μέχρι 50.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, επιτόκια 2% για μικρές προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν οι δύο μεγάλες κρατικές τράπεζες, ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ σε ορισμένες μικρές τράπεζες, τα επιτόκια φθάνουν και το 3%. Υπάρχουν, βεβαίως, και ορισμένες μεσαίες ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Marfin Egnatia, που προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις ακόμη και από τις μεγάλες (0,55% για κατάθεση ενός έτους).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο καταθέτης που έχει να δεσμεύσει ένα μικρό ποσό για ένα χρόνο κανονικά δεν έπρεπε να ανησυχούσε για οποιαδήποτε άλλη παράμετρο (σταθερότητα μιας τράπεζας, κίνδυνος απώλειας της κατάθεσης κ.ο.κ.), δεδομένου ότι για ποσά καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ ισχύει η πλήρης εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο.
Πάντως, με τα ποσά που προσφέρουν οι τράπεζες στους μικροκαταθέτες δεν καλύπτεται καν ο πληθωρισμός, δηλαδή ουσιαστικά οι καταθέτες κλείνουν τα χρήματά τους για ένα χρόνο, πληρώνοντας αδικαιολόγητα «φύλακτρα» στις τράπεζες! Με τον πληθωρισμό να αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος σε μέσα επίπεδα γύρω στο 1,1%, μια κατάθεση με μεικτή απόδοση (προ φόρου) 1% είναι φανερό ότι «βάζει μέσα» τον καταθέτη, ο οποίος αφήνει τα χρήματά του να εργάζονται υπέρ της τράπεζας!
http://www.banksnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails