Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Κατασκευή σπιτιών που «κολυμπάνε».


Μια ιδέα από την Ολλανδία, την οποία προωθούν ορισμένοι ντόπιοι αρχιτέκτονες, ίσως να αποτελέσει την απάντηση στο πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί με την άνοδο της στάθμης των υδάτων, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πρόκειται για την κατασκευή σπιτιών που «κολυμπάνε».

Άλλωστε, η Ολλανδία - οι ντόπιοι αποκαλούν τη χώρα τους Νίντερ Λάντεν, δηλαδή Κάτω Χώρες - έχει ήδη σημαντικό πρόβλημα με τη στάθμη των υδάτων. Ένας από τους βασικούς εκφραστές της συγκεκριμένης ιδέας, ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Κόεν Ολτχούις, μιλώντας στη «ΝΒ» συμπύκνωσε τη φιλοσοφία της δουλειάς του σε μια φράση: «Μια χώρα, η οποία κινδυνεύει από το νερό, είναι καλύτερα να ζει με αυτό, παρά να το πολεμάει».

Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κόεν Ολτχούις βρίσκεται κατά το ένα τρίτο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως άλλωστε και το ένα τρίτο της χώρας. Κάθε χρόνο, οι ολλανδικές αρχές ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν το νερό της βροχής και να το στείλουν πίσω στη θάλασσα. «Κάθε μέρα συλλέγουμε τόσο πολύ νερό, όσο το Τόκιο σ’ ένα χρόνο. Απίστευτες ποσότητες», πρόσθεσε ο Ολλανδός αρχιτέκτονας...Άλλωστε, ένας από τους βασικούς λόγους που, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, έχουν ειδικευτεί στην αρχιτεκτονική που σχετίζεται με το νερό, είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα καθημερινά, από την εποχή που θυμούνται τους εαυτούς τους. Το σκεπτικό τους είναι: εάν στο μέλλον χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για το νερό, τότε ας χρησιμοποιήσουμε τις επιφάνειες του νερού για σπίτια και όχι μόνο!

Μάλιστα, οι εν λόγω αρχιτέκτονες υπολογίζουν πως, σε δέκα χρόνια, θα μπορέσουν να κάνουν πραγματικότητα τα σχέδιά τους. «Το πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρουμε να διοχετεύσουμε το νερό σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη σπίτια και αυτά να μην πάθουν ζημιές», είπε χαρακτηριστικά ο μηχανικός Πάουλ φαν Τσούντερτ.

Από την πλευρά του, ο Κόεν Ολτχούις σχεδιάζει κι αυτός να μετακομίσει, κάποτε, μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά, σ’ ένα απ’ αυτά τα καινούρια, πλωτά σπίτια. Κι ένα τέτοιο σπίτι πάνω στο νερό δεν πρέπει να είναι πιο ακριβό από ό,τι τα σημερινά, κανονικά σπίτια. «Οι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον, ώστε ν’ αγοράσουν σπίτι πάνω στο νερό. Γι’ αυτό, τα σπίτια αυτά πρέπει να κοστίζουν όσο και ‘κείνα πάνω στο έδαφος, ώστε να τα εκτιμήσουν».

Ένα τέτοιο πλωτό σπίτι - ανάλογα με τον εξοπλισμό του - κοστίζει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τα παραδοσιακά σπίτια - βάρκες της Ολλανδίας δεν έχουν καμία σχέση με τα μοντέρνα, πλωτά σπίτια που σχεδιάζονται. Και δεν είναι μόνο σπίτια. Ο Κόεν Ολτχούις δέχεται πλέον προτάσεις απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να κατασκευάσει όχι μόνο σπίτια, αλλά και πάρκα και γήπεδα του γκολφ.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως από το Ντουμπάι του ζήτησαν να κατασκευάσει κι ένα πλωτό τζαμί. Κι όλα αυτά, βεβαίως, είτε πρόκειται για τόπους αναψυχής, είτε για χώρους λατρείας, είτε για κατοικίες, θα διαθέτουν όλες τις ανέσεις ενός ανάλογου, συμβατικού χώρου.
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails